Camera Deputaților a adoptat, miercuri, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri Legea referendumului. Parlamentul a decis astfel că orice referendum poate fi validat dacă se prezintă la urne minumum 30% dintre alegători, faţă de 50% cum este prevăzut în prezent, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor. PDL şi PP-DD au anunţat că vor ataca la Curtea Constituţională proiectul aprobat de Parlament.
Legea referendumului, care stabileşte pragul minim de przenţă la 30% dintre alegători este esenţială pentru USL în contextul în care noua Constituţie a României va trebui trecută prin referendum la sfârşitul acestui an.
În plus, pragul scăzut al prezenţei la referndum ar avantaja USL şi în cazul unei eventuale noi proceduri de suspendare a preşedintelui Republicii.
Pentru a intra în vigoare, proiectul adoptat iniţiat de către Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă are nevoie şi de acordul final al lui Traian Băsescu, şeful statului având dreptul de a respinge o singură dată promulgarea legii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News