Președintele Poloniei, Duda: Susținerea Ucrainei cu ajutor militar pentru a se apăra împotriva Rusiei este obligația Occidentului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Este datoria țărilor occidentale să furnizeze arme Ucrainei, care rezistă agresiunii ruse, a declarat președintele polonez Andrzej Duda, potrivit Polskie Radio.

Obuzele de artilerie sunt de o importanță decisivă pe linia frontului din Ucraina, consideră Duda.

Vorbind despre agresiunea rusă, el a argumentat că Occidentul trebuie să facă tot ce poate pentru a ajuta Ucraina în apărare.

Dacă Moscova va reuși să învingă Kievul în acest război, aceasta va reprezenta o amenințare strategică pentru întreaga regiune atlantică, a spus Duda.

Inițiativa Cehiei de a transfera muniție Forțelor de Apărare ale Ucrainei este extrem de importantă, fiind una dintre principalele propuneri pentru a întări capacitățile de apărare ale Ucrainei într-un timp foarte scurt, a notat el.

"Polonia sprijină pe deplin inițiativa cehă – atât politic, cât și financiar."

Polonia "este bucuroasă să accepte" solicitarea Cehiei de a livra 800.000 de obuze de artilerie Ucrainei, a scris el pe X.

Ucraina va primi prima livrare de muniție contractată de Cehia în mai-iunie — Borrell

Prima tranșă de obuze de artilerie achiziționate în cadrul inițiativei conduse de Cehia va ajunge în Ucraina la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie, a declarat pe 22 aprilie șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.


"Multe țări s-au alăturat inițiativei cehe de a achiziționa obuze din întreaga lume," a spus Borrell.

"Primele livrări sunt așteptate să sosească până la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie."

Borrell a reiterat că furnizarea de muniție antiaeriană și de artilerie de 155 mm Ucrainei rămâne o prioritate pentru partenerii UE ai Kievului.

Președintele ceh Petr Pavel a anunțat pentru prima dată posibilitatea achiziționării a 800.000 de obuze pentru Ucraina pe 17 februarie.

Se planifică achiziționarea obuzelor din Coreea de Sud și Africa de Sud. Contractul valorează aproximativ 2 miliarde de dolari, a declarat un reprezentant militar ucrainean pentru NV.

Aliații Ucrainei au dezvăluit că au strâns întreaga sumă necesară pentru achiziționarea obuzelor de artilerie pe 7 martie.

Cehia a achiziționat 800.000 de obuze de artilerie din țări terțe, care ar putea fi livrate Ucrainei în câteva săptămâni, a raportat Bild pe 11 martie. Țara ar fi putut cumpăra muniție din Coreea de Sud, Africa de Sud și Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel