Președintele Poloniei, gafă la Chișinău. Maia Sandu l-a atenționat / VIDEO

Președintele Poloniei, gafă la Chișinău. Maia Sandu l-a atenționat / Sursă foto: Captură YouTube
Președintele Poloniei, gafă la Chișinău. Maia Sandu l-a atenționat / Sursă foto: Captură YouTube

Președintele Poloniei a făcut o gafă în timpul vizitei la Chișinău.

Atunci când cei doi șefi de stat au pornit spre garda de onoare, Andrzej Duda a stat în dreapta Maiei Sandu. Președinta de la Chișinău a reacționat însă rapid și i-a arătat locul pe care trebuie să îl ocupe, conform protocolului.

La evenimentele de vineri organizate cu ocazia aniversării celor trei decenii de la semnarea Declarației de Independență vor mai participa președintele României, Klaus Iohannis și cel al Ucrainei, Vladimi Zelenski, scrie TV8.md.

Youtube video image

Republica Moldova sărbătorește 30 de ani de la proclamarea Independenței

„Republica Moldova sărbătorește, astăzi, 30 de ani de la proclamarea Independenței. În această zi, legământul nostru este că vom construi o Moldovă prosperă și liberă, o casă primitoare pentru toți cetățenii și oaspeții ei. O vom construi împreună. E datoria noastră față de înaintașii luptei pentru independență și e făgăduința pe care o facem copiilor de astăzi. Țara noastră are oameni luminoși, muncitori și buni - și doar cu ei, are viitor. Să trăiți, dragi concetățeni! La mulți ani, Republica Moldova”, este mesajul președintelui Maia Sandu adresat moldovenilor.

Vizita lui Klaus Iohannis la Chișinău este a doua din ultimele 12 luni. Șeful statului a mai fost în Republica Moldova în luna decembrie, imediat după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale, potrivit Mediafax. 

„Limba moldovenească“, înlocuită cu „limba română“ în Constituția Republicii Moldova. AȘM, cerință pentru Maia Sandu

Academia de Științe a Moldovei le cere președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, și premierului statului, Natalia Gavrilița, să întreprindă măsurile necesare pentru modificarea în Constituție a sintagmei „limba moldovenească“ cu „limba română“.

„Academia de Științe a Moldovei susține inițiativa Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, a Institutului de Filologie Română ,,B.P.Hasdeu” și a Institutului de Istorie de a relua apelul de modificare în Parlament a articolului 13 din Constituție conform adevărului științific.

Repunerea în normalitate legislativă a denumirii corecte a limbii noastre ar pune capăt infinitelor discuții inutile care se duc în jurul acestei probleme, tuturor speculațiilor care se fac de câteva decenii, ar spori imaginea republicii noastre în întreaga lume și ar asigura procesul ei de integrare europeană.

Prin Hotărârile din 1994 și 1996 ale Prezidiului și Adunării Generale a AȘM, în cadrul conferințelor științifice naționale și internaționale, în interviurile pe care membrii Academiei de Științe a Moldovei și conducerea ei le-au acordat cu diferite ocazii, instituția noastră s-a pronunțat în repetate rânduri pentru restabilirea adevărului științific despre limba română.“, se arată în textul publicat pe site-ul Academiei de Științe a Moldovei (citește AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel