Preşedintele Poloniei: Regiunea celor Trei Mări este un refugiu pentru investitori în momente tulburi / Video

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, joi, o întrevedere cu preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări (3SI), organizat de Guvernul României la Bucureşti. Ţările din regiunea mărilor Neagră, Adriatică şi Baltică sunt "un refugiu pentru investitori, în momente tulburi", a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, joi, la deschiderea Forumului.

Şeful statului polonez se află la Bucureşti, invitat la acest forum de afaceri şi la summit-ul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), evenimente găzduite anul acesta pentru a doua oară de capitala României.

'În cadrul întrevederii bilaterale, premierul Marcel Ciolacu şi înaltul oficial polonez au evidenţiat paşii importanţi care s-au făcut pentru lansarea celui de-al doilea Fond de Investiţii şi Fondului de Inovare din cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (3SI), precum şi în discuţiile purtate în cadrul celor două evenimente de la Bucureşti pe tema unor proiecte de interconectare în regiune cum sunt ViaCarpatia şi Rail-2-Sea', se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Marcel Ciolacu a salutat cooperarea foarte bună dintre România şi Polonia în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral, lansat în 2009 şi reînnoit în 2015

'Avem deja o cooperare excelentă în plan politic, de securitate şi apărare, al energiei şi al dezvoltării durabile, în economie, agricultură şi dezvoltare regională, infrastructură, comerţ şi investiţii. Ne dorim să dezvoltăm această cooperare şi pe alte paliere, precum infrastructura economică şi strategică, conexiuni în domeniul transportului şi al energiei, industria de apărare, industria chimică, alimentară şi de construcţii de maşini, prin implementarea Planul de acţiune comună pentru perioada 2022-2026 convenit între ţările noastre', a declarat premierul, menţionând faptul că schimburile comerciale bilaterale se bazează pe produse finite de înaltă calitate şi valoare adăugată ridicată.

Referindu-se la perspectivele relaţiilor dintre România şi Polonia, şeful Executivului a amintit că în 2024 cele două ţări vor marca 105 ani de relaţii diplomatice, debutul sezonului cultural româno-polonez, precum şi organizarea celei de-a 5-a runde de consultări interguvernamentale bilaterale. 'Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele polonez Andrzej Duda au abordat în cadrul întrevederii şi teme legate de consecinţele agresiunii ruse asupra Ucrainei. România şi Polonia sunt parteneri şi aliaţi de încredere, care împărtăşesc aceeaşi viziune în ceea ce priveşte riscurile de securitate actuale din regiune, precum şi în ceea ce priveşte riscul reprezentat de Rusia pentru securitatea internaţională', mai precizează Guvernul. 

VIDEO

Preşedintele Poloniei: Regiunea celor Trei Mări este un refugiu pentru investitori în momente tulburi

Ţările din regiunea mărilor Neagră, Adriatică şi Baltică sunt "un refugiu pentru investitori, în momente tulburi", a declarat preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, joi, la deschiderea Forumului de Afaceri al I3M.

Liderul de la Varşovia a susţinut că în ultimii ani statele din această zonă au avut "cea mai dinamică dezvoltare economică dintre toate regiunile economice europene". El a amintit că în urma Summitului de miercuri Grecia a devenit al 13-lea membru al I3M şi astfel în această regiune există "120 de milioane de europeni antreprenori ambiţioşi".

La rândul său, premierul croat Andrej Plenkovic a vorbit de faptul că, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, economia şi energia au fost afectate "nu temporar, ci structural". În acest caz, a arătat că "este nevoie de adaptare".

Şi preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a evidenţiat că "situaţia geopolitică a subliniat importanţa vitală a conectivităţii sustenabile". De asemenea, el a vorbit despre importanţa interconectivităţii. "Creşterea economică nu se poate face în izolare", a subliniat el.

La rândul său, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre "şantajul energetic al Rusiei" pe care ţara sa l-a trăit. El a arătat că Lituania cunoaşte valoarea securităţii energetice şi are ca ţintă ca în 2030 şi devină producătoare de energie verde autosuficientă.

Mai mult, Nauseda a vorbit de varianta unor coridoare de transport al cerealelor ucrainene prin regiunea baltică, estimând că acestea ar avea o capacitate de 10 milioane de tone pe an.

John Kerry a subliniat importanţa energiei verzi


Reprezentantului Special al Preşedintelui SUA pe probleme climatice, John Kerry, a subliniat importanţa energiei verzi. Trecerea la energia verde, a subliniat acesta, este "cea mai mare transformare a economiilor, de la revoluţia industrială".

Oficialul american a amintit că oamenii de ştiinţă au atras atenţia privind încălzirea globală în urmă cu 35 de ani, iar în prezent aceste fenomene naturale "se desfăşoară tot mai repede".

"Tranziţia la energia curată este soluţia pentru încălzirea globală" a arătat Kerry şi a spus că varianta obţinerii de energie curată prin intermediul reactoarelor nucleare este una sigură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel