Tensiunile din Georgia continuă.
Președintele pro-occidental al Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că va părăsi palatul, dar rămâne titularul legitim al funcției, după ce a refuzat să predea cheile succesorului său, în urma unei alegeri generale controversate.
Comentariile sale de duminică au venit cu puțin înainte ca Mikheil Kavelashvili, fost fotbalist transformat în politician de extremă dreapta susținut de partidul pro-Moscova și tot mai autoritar Visul Georgian (VG), să depună jurământul ca președinte într-o ceremonie parlamentară.
Cel puțin 2.000 de protestatari pro-UE se adunaseră în Tbilisi duminică, înaintea inaugurării prezidențiale contestate.
Adresându-se protestatarilor, Zourabichvili, care a devenit o figură de unitate pentru cei care se opun VG, a declarat: „Rămân singurul președinte legitim. Voi părăsi palatul prezidențial și voi fi alături de voi, purtând cu mine legitimitatea, steagul și încrederea voastră.”
Conflictele dintre Zourabichvili și VG au adâncit criza politică a țării după alegerile contestate din octombrie, pe care VG le-a câștigat, dar mulți georgieni cred că au fost trucate cu ajutorul Rusiei, conform The Guardian.
Zourabichvili, a cărei funcție de președinte este una ceremonială, dar care a devenit un lider simbolic al opoziției, insistă că nu va demisiona și a calificat guvernul condus de VG drept ilegitim.
Recent, aceasta a distribuit o fotografie cu decorațiunile de Crăciun de la reședința prezidențială, în care apărea un tren mare ca parte a decorului. „Au pus un tren în fața Palatului Orbeliani,” a scris ea pe Facebook, adăugând: „Să vedem cine va pleca.”
Ca răspuns, Irakli Kobakhidze, prim-ministrul Georgiei și președintele Visului Georgian (VG), a declarat că Zourabichvili va înfrunta consecințe legale dacă va alege să rămână în funcție.
„Să vedem unde va ajunge, în spatele gratiilor sau în afara funcției”, a spus el într-o conferință de presă la Tbilisi săptămâna aceasta.
Acest conflict a aruncat țara într-o criză politică, al cărei rezultat ar putea influența direcția Georgiei pentru anii ce vor urma, pe măsură ce aceasta se află într-un echilibru între Rusia și Occident.
Chiar și pentru Georgia – o națiune mică, situată în munții Caucaz, cu o istorie tumultuoasă, oscilând între aspirații democratice și perioade de represiune severă – aceste momente sunt extraordinare, marcate de proteste de amploare și incertitudine crescândă.
Thomas de Waal, cercetător principal la Carnegie Europe și expert în regiune, a spus: „Nu cred că cineva știe ce se va întâmpla în continuare. Se pare că ne îndreptăm către o fază escalatorie. Niciuna dintre părți nu va ceda pe termen scurt.” Vezi toată știrea aici!
Salome Zourabichvili s-a născut în Franța în 1952, într-o familie proeminentă de emigranți georgieni. Bunicul ei, un ministru în guvernul Georgiei independente pentru scurt timp, a fugit în Franța în 1921.
Georgia, aflată atunci sub stăpânire sovietică, avea o prezență puternică în copilăria ei. Era un "loc mitic, care exista doar în cărți", a spus ea într-un interviu din 2004.
Deși a fost crescută într-un mediu cultural georgian, vorbind limba acasă și participând la slujbele Bisericii Ortodoxe Georgiene, Zourabichvili s-a integrat cu ușurință în cultura franceză. A urmat școli de elită din Franța, inclusiv Sciences Po, un punct de plecare pentru viitori funcționari publici de top.
A excelat și a lucrat ca diplomat francez timp de aproape 30 de ani. Totuși, pasiunea sa a rămas aceea de a elibera țara părinților săi de influența Rusiei și de a o apropia de Occident.
"Vede ca misiune a vieții sale integrarea Georgiei în Europa. Tot restul a fost întotdeauna secundar", a spus Alexandre Crevaux-Asatiani, fost consilier al lui Zourabichvili.
În 2003, ea a fost numită ambasador al Franței în Georgia. Un an mai târziu, a primit cetățenia georgiană și a devenit ministru de externe sub președintele Mikheil Saakașvili. Dismissă în 2005, a avut un rol din ce în ce mai important în politica țării adoptive, fondând un nou partid.
Domnia lui Saakașvili s-a încheiat în 2012, iar Visul Georgian se află la putere de atunci. Fondatorul partidului, miliardarul Bidzina Ivanișvili, este considerat de mulți cel mai influent om din Georgia. Printr-o întorsătură a sorții, și el este francez, având cetățenia din 2010. Vezi toată știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu