Philip Hampton, preşedintele Royal Bank of Scotland, susţine că acest eveniment ar intenstifica presiunile asupra sistemului bancar global.
Autor: Raluca Bădoiu
Hampton a afirmat într-o emisiune difuzată joi la postul Sky News că ,, este probabil ca o ţară, una mică, să iasă. Ar putea fi oricare dintre ele, deoarece cred că unele decizii vor fi determinate de evenimente politice în aceeaşi măsură ca situaţia economică, neliniştea socială, şi alte astfel de lucruri. Dar cred că există o şnsă foarte mare ca una dintre ţări să iasă".
Băncile europene au accesat miercuri un volum record de finanţare de la Banca Centrală Europeană , de 489 miliarde euro, în cadrul primei scheme de lichiditate pe trei ani, la dobânzi foarte reduse, de 1%, derulată de instituţie pentru a calma tensiunile de pe pieţele de credit.
Măsura luată de BCE a fost întâmpinată iniţial cu optimism de pieţe, datorită speranţelor că băncile vor folosi banii pentru a cumpăra obligaţiuni de stat ale ţărilor de la "periferia" zonei euro, calmând tensiunile generate de criza datoriilor de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News