Preşedintele Reţelei Art Nouveau Network (RANN), Théo Huguenin-Elie, a declarat marţi, la Oradea, că acest oraş are o moştenire arhitecturală Art Nouveau excepţională şi a apreciat eforturile Primăriei Oradea de a sprijini reabilitarea acestor clădiri.
"Aici, la Oradea, ceea ce este excepţional este faptul că se regăsesc toate stilurile din patrimoniul Art Nouveau, dezvoltat la începutul secolului XX. Este prima particularitate excepţională. A doua este densitatea. Ne-a frapat că nu putem facem aici trei paşi fără să ne întâlnim cu acest patrimoniu. Şi am dori să subliniem că la Oradea există o mare provocare pentru anii următori privind restaurarea şi conservarea acestui patrimoniu. În acelaşi timp, vrem să mulţumim Primăriei Oradea pentru sprijinul pe care îl acordă în restaurarea acestor clădiri", a declarat, în conferinţă de presă, Théo Huguenin-Elie.
Preşedintele RANN a subliniat rolul calitativ pe care îl are Oradea în cadrul reţelei, unul foarte activ, menţionând proiectul european derulat timp de doi ani, în perioada 2017-2019, implementat prin programul de cooperare transnaţională Dunărea.
Acesta a apreciat şi rolul ştiinţific, la nivel de experţi, al municipiului Oradea, nominalizând criticul de artă Ramona Novicov, alături de specialişti ai Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice Bihor.
În jur de 20 de reprezentanţi ai oraşelor din Reţeaua Art Nouveau participă, în perioada 6-8 mai, la Oradea, la cea de 20-a şedinţă a Adunării generale a Reţelei, ce are loc anual într-un alt oraş-membru.
Pe lângă descoperirea moştenirii Art Nouveau din oraş, participanţii au posibilitatea de a face schimburi de experienţă şi bune practici dezvoltate în oraşele lor.
Lucrările adunării se vor focusa în mod special pe organizarea a două evenimente importante în acest an, menite să marcheze cei 20 de ani de existenţă ai reţelei. Este vorba despre un colocviu internaţional, la Bruxelles, în perioada 29-30 noiembrie, cu specialişti de anvergură mondială, un nou website al reţelei şi concursul anual de fotografie al reţelei, lansat săptămâna trecută şi care se va încheia pe 10 iunie, de Ziua mondială Art Nouveau.
În Adunarea generală se va discuta şi despre aderarea unor alte oraşe cu patrimoniu specific la RANN. Din România, potrivit preşedintelui RANN, se poartă discuţii avansate pentru includerea Timişoarei în această reţea exclusivistă.
Reţeaua Art Nouveau (Réseau Art Nouveau Network - RANN) a fost creată în anul 1999 şi cuprinde mai multe oraşe din Europa deţinătoare a unui patrimoniu Art Nouveau remarcabil, respectiv 22 de instituţii din 15 ţări, din care 12 în Uniunea Europeană. De curând, a devenit membru şi un oraş din afara Europei, respectiv Havana (Cuba).
Singurul oraş din România inclus în RANN, Oradea face parte din această reţea din anul 2011, beneficiind astfel de vizibilitate pe site-ul ww.artnouveau.eu, mediatizarea evenimentelor orădene, schimburi între specialişti în toate domeniile Art Nouveau, posibilitatea de a participa şi susţine prelegeri în cadrul proiectelor comune, posibilitatea găzduirii la Oradea de expoziţii internaţionale etc.
În perioada 2017 - 2019, Oradea derulează un proiect cu fonduri europene, prin Fundaţia de protejare a monumentelor istorice, având ca obiectiv protecţia şi promovarea sustenabilă a moştenirii culturale Art Nouveau în regiunea Dunării. În cadrul acestui proiect, au fost organizate, în premieră, în anul 2018, Zilele Art Nouveau, urmând să fie organizate şi în 2019. Oradea este şi primul oraş din România care va deschide în curând un Muzeu Art Nouveau, scop în care primăria reabilitează Casa Darvas-La Roche cu fonduri europene
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu