Reuters: Președintele Sisi afirmă că Egiptul nu va permite nicio amenințare la adresa Somaliei sau a securității sale

Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului. Sursa Agerpres
Abdel Fattah el-Sisi, președintele Egiptului. Sursa Agerpres

Somaliland este țară nerecunoscută și un teritoriu aflat în mari tensiuni cu Somalia.

Președintele Egiptului a declarat duminică că nu va permite nicio amenințare la adresa Somaliei, după ce Etiopia a afirmat că ar lua în considerare recunoașterea independenței Somaliland într-un acord care i-ar oferi acces la un port maritim. Remarcile președintelui Abdel Fattah al-Sisi au fost cele mai ferme exprimate până acum de Egipt cu privire la această problemă, având deja relații reci cu Etiopia. Se ia în considerare faptul că Egiptul ar putea să se implice într-un conflict care a sporit tensiunile în regiunea instabilă a Cornului Africii.

Somaliland și-a declarat independența față de Somalia în 1991, dar nu a obținut recunoaștere din partea niciunei țări. Acordul de închiriere a portului, convenit mai devreme în acest lună dar încă neîncheiat, ar fi un beneficiu pentru Etiopia, care este fără ieșire la mare, și care a stârnit furia Somaliei recent.

"Egiptul nu va permite nimănui să amenințe Somalia sau să afecteze securitatea acesteia," a declarat Sisi în cadrul unei conferințe de presă alături de președintele somalez Hassan Sheikh Mohamud.

"Nu încercați Egiptul, sau să amenințați frații săi, mai ales dacă aceștia îl roagă să intervină," a adăugat el.
Într-un memorandum de înțelegere din 1 ianuarie, Etiopia a declarat că ar lua în considerare recunoașterea independenței Somaliland în schimbul accesului la port. Aceasta ar închiria 20 km (12 mile) de coastă în jurul portului Berbera, pe Golful Aden, pe o perioadă de 50 de ani, în scopuri militare și comerciale. Portul principal actual al Etiopiei pentru exporturile maritime se află în țara vecină Djibouti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel