Preşedintele sud-coreean spune că orice cooperare militară cu Coreea de Nord trebuie să înceteze

Președintele sud coreean, Yoon Suk-Yeol.Sursa foto Agerpres
Președintele sud coreean, Yoon Suk-Yeol.Sursa foto Agerpres

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat, miercuri, că orice încercare de a coopera cu Coreea de Nord în afaceri militare, într-un mod care dăunează păcii internaționale, trebuie să se oprească imediat.

Yoon a făcut acest comentariu la o întâlnire cu țările din blocul ASEAN din Asia de Sud-Est la Jakarta, Indonezia, a declarat cabinetul său.

Comentariul său vine pe fondul unor informații potrivit cărora negocierile, privind armele dintre Coreea de Nord și Rusia, avansează activ și că liderul nord-coreean, Kim Jong Un, intenționează să viziteze Rusia în curând pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin.

„Încercarea de cooperare militară cu Coreea de Nord care dăunează păcii internaționale trebuie să se oprească imediat”, a declarat cabinetul lui Yoon la o întâlnire cu liderii țărilor ASEAN.

Coreea de Nord și Rusia au negat existența unor negocieri privind armele.

Kim va face o vizită la sfârșitul acestei luni în orașul-port Vladivostok pentru a discuta despre aprovizionarea Moscovei cu arme pentru războiul din Ucraina, a informat New York Times săptămâna aceasta.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat anterior că cele două ţări intenţionează să efectueze exerciţii militare comune.

La o întâlnire ulterioară cu liderii ASEAN, împreună cu prim-ministrul japonez Fumio Kishida și premierul chinez Li Qiang, Yoon a spus că țara sa va lucra îndeaproape cu cei doi vecini asiatici, cu scopul de a relua discuțiile pentru îmbunătățirea legăturilor.

Un summit anual între cei trei nu a mai avut loc din 2019 din cauza tensiunilor, în mare parte din cauza trecutului Japoniei.

Yoon a cerut vigilență pentru a ajuta la oprirea activităților ilicite nord-coreene care își finanțează programele nucleare și de rachete, inclusiv trimiterea de muncitori în străinătate pentru a câștiga valută.

Conform unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU adoptată în 2017 și susținută de China, țărilor membre ONU li se cere să trimită înapoi toți lucrătorii nord-coreeni și să nu-i mai accepte.

Coreea de Nord, care a menținut restricții stricte la frontieră în timpul pandemiei de COVID-19, s-a redeschis lent în ultimele săptămâni, prin reluarea zborurilor cu China.

Înainte de pandemie, China a găzduit cel mai mare număr de muncitori nord-coreeni în străinătate, până la jumătate din cei 100.000 de oameni estimați câștigând peste 500 de milioane de dolari pe an, potrivit Reuters.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel