Preşedintele Donald Trump nu va ataca sentinţa judecătorească prin care s-a eliminat întrebarea referitoare la cetăţenie la recensământul care va fi efectuat anul viitor în SUA, dar a anunţat că emite un ordin executiv pentru schimbul de date între agenţiile federale, pentru a obţine datele respective, transmit DPA şi AFP.
"Ca rezultat al Ordinului Executiv de astăzi, vom putea să ne asigurăm că recensământul din 2020 generează o numărătoare precisă a numărului de cetăţeni, non-cetăţeni şi străini cu situaţie ilegală din Statele Unite ale Americii", a declarat Trump joi, în Grădina de Trandafiri a Casei Albă. După declaraţia de presă, el a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.
"Nu renunţăm la efortul nostru de a determina statutul cetăţeniei populaţiei Statelor Unite", a insistat Trump, chiar dacă măsura preconizată nu înseamnă că va ataca decizia Curţii Supreme prin care s-a interzis întrebarea despre cetăţenie.
Preşedintele a explicat că apelul împotriva sentinţei ar fi dus la întârzierea recensământului. El a atacat în schimb poziţia criticilor săi şi a sistemului judiciar, arătând că "pe vremuri puteai declara cu mândrie că eşti cetăţean".
Conform Constituţiei Statelor Unite, recensământul trebuie organizat o dată la zece ani. În urmă cu două săptămâni, Curtea Supremă a blocat adăugarea pe formulare a chestiunii cetăţeniei, din motive pe care administraţia Trump le consideră "artificiale".
Miza financiară a recensământului constă în alocarea unor subvenţii federale în valoare de 675 de miliarde de dolari şi în stabilirea numărului de locuri alocate fiecărui stat american în Camera Reprezentanţilor, în funcţie de populaţie.
Întrebarea despre cetăţenie ar fi putut determina sustragerea de la recensământ a imigranţilor sau furnizarea unor informaţii false, în special de către cei fără acte, consideră experţii biroului de recensământ. Conform estimărilor, ar putea fi astfel omise între 1,6 milioane şi 6,5 milioane de persoane.
Liderul minorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, a apreciat într-un mesaj pe Twitter că "înfrângerea" suferită de Trump la Curtea Supremă este "o victorie importantă pentru democraţie şi pentru reprezentarea echitabilă". El a susţinut că "fiecare persoană trebuie numărată şi nimeni nu trebuie să fie intimidat de preşedinte şi de comportamentul lui capricios".
Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Civile (ACLU) a promis că va continua să monitorizeze încercările guvernului de a număra imigranţii. "Când vor fi cunoscute detaliile noului plan al lui Trump de a extrage date despre cetăţenie în afara recensământului - şi planurile sale privind utilizarea acestor date - le vom urmări cu atenţie şi le vom evalua legalitatea", a comunicat ACLU în reţeaua Twitter.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu