Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut declarații la ceremonia de sărbătorie a actului „Sluca”.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a stârnit controverse cu o declarație în care a spus că Bucovina de Nord a fost ocupată de România, fiind contrazis de realitatea istorică, conform site-ului b1.ro.
„În urmă cu 101 ani a avut loc unul dintre cele mai semnificative evenimente din istoria Ucrainei. Visurile pentru care au trăit și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei, pentru o țară independentă și unită. Acesta este un citat din actul „Sluca", care anunță unificarea într-un singur stat independent și a fost proclamat într-un mod solemn de către liderii UNR și ZUNR la 22 ianuarie 1919, în Piața Sofia din Kiev. În sfârșit s-a ivit șansa de a crea o țară independentă și unită. Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei", a declarat Zelenski, potrivit infoprut.ro.
Președintele ucrainean a contrazis, așadar, realitatea istorică, deoarece provinciile istorice nu au fost anexate sau ocupate în 1918, ci se uneau cu acordul localnicilor, care votau în acest sens.
La 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial, prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919.
Totuși, Bucovina istorică nu se mai află integral în granițele României. Jumătatea nordică a fost pierdută în urma Pactului Ribbentrop-Molotov prin care Stalin şi Hitler şi-au împărțit teritorii în Estul Europei. Ultimatumul sovietic din 26 iunie 1940 a vizat atât Basarabia, cât şi Bucovina de Nord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu