Președintele Ucrainei l-a invitat pe Joe Biden în vizită la Kiev, zilele următoare

foto Agerpres/ Joe Biden, la Roma
foto Agerpres/ Joe Biden, la Roma

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a invitat duminică pe omologul său american, Joe Biden, la Kiev pentru a arăta sprijinul Washingtonului în faţa riscului unei invazii ruse, scrie AFP.

"Sunt convins că vizita dumneavoastră la Kiev în următoarele zile (...) ar fi un semnal puternic şi ar contribui la stabilizarea situaţiei", a declarat preşedinţia ucraineană, citând o declaraţie făcută duminică de Volodimir Zelenski liderului de la Casa Albă, în cursul unei convorbiri telefonice a celor doi şefi de stat.

Washingtonul nu a făcut nicio referire la această invitaţie în raportul asupra conversaţiei telefonice de aproximativ 50 de minute dintre cei doi preşedinţi.

Joe Biden şi Volodimir Zelenski au convenit să continue "diplomaţia" şi "descurajarea" în faţa Rusiei, a informat Casa Albă.

"Cei doi lideri au convenit asupra importanţei de a continua diplomaţia şi descurajarea ca răspuns la întărirea prezenţei militare ruseşti la frontierele Ucrainei", potrivit raportului executivului american.

În cursul discuţiei telefonice, Joe Biden a promis din nou un răspuns "rapid şi hotărât" al Statelor Unite, în coordonare cu aliaţii săi, în cazul unui atac al Rusiei şi a reafirmat sprijinul său pentru "suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei". 

Oficialii SUA nu confirmă informația privind invadarea Ucrainei de către Rusia, miercuri

Oficiali americani de rang înalt au declarat că nu pot confirma informaţiile potrivit cărora serviciile de informaţii americane indică faptul că Rusia plănuieşte să invadeze Ucraina miercuri, dar au repetat avertismentele ca americanii să părăsească imediat Ucraina, transmite Reuters.

Nu putem prezice cu exactitate ziua, dar spunem de ceva timp că ne aflăm într-o fereastră şi că ar putea începe o invazie - ar putea începe o acţiune militară majoră - din partea Rusiei în Ucraina în orice zi. Inclusiv săptămâna aceasta, înainte de încheierea Jocurilor Olimpice", a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, duminică la emisiunea "State of the Union" de la CNN, întrebat despre posibila dată de miercuri. Potrivit acestuia, Rusia ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a refuzat, de asemenea, duminică, să confirme informaţiile privind termenul de miercuri, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel