Preşedintele Ungariei vrea front comun cu România pentru rezolvarea situația minorităților din Ucraina

Foto Presidency.ro
Foto Presidency.ro

Preşedintele Ungariei, Katalin Novák, a afirmat, miercuri, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele Klaus Iohannis, că problema minorităţilor este importantă pentru ambele state, ambele părţi fiind hotărâte să reducă tensiunile. Mai mult, Katalin Novák a punctat că ambele ţări au minorităţi numeroase în Ucraina, subliniind importanţa garantării respectării drepturilor acestora.

'Am vorbit, de asemenea, despre situaţia minorităţilor, despre minoritatea română din Ungaria şi minoritatea maghiară din România. Amândoi suntem convinşi de faptul că susţinerea şi întărirea poziţiei etniei maghiare este de interes comun şi reducerea tensiunilor este, de asemenea, un interes comun şi amândoi suntem hotărâţi să reducem aceste tensiuni, să contribuim la reducerea lor şi, de asemenea, să contribuim la întărirea maghiarimii şi să garantăm toate drepturile maghiarimii pentru ca ei să poată rămâne şi să se poată dezvolta pe teritoriul României', a spus preşedintele Ungariei, conform traducerii oficiale.

Katalin Novák a punctat că ambele ţări au minorităţi numeroase în Ucraina, subliniind importanţa garantării respectării drepturilor acestora.

'Contăm pe cooperarea cu România ca toate lezările de drepturi să fie înlăturate şi minorităţile să...'

'Ambele ţări (România şi Ungaria) au o minoritate numeroasă în Ucraina şi, atunci când negociem cu conducerea Ucrainei, întotdeauna se pune problema garantării respectării tuturor drepturilor minorităţii maghiare din Ucraina. (...). Ieri, România a primit vizita domnului Zelenski pentru a garanta drepturile naţionale ale minorităţii române din Ucraina. Contăm pe cooperarea cu România ca toate lezările de drepturi să fie înlăturate şi minorităţile să se poată bucura de toate drepturile pe care le au', a adăugat preşedintele Ungariei, conform traducerii oficiale. 

Citește și - Ungaria 'semnalează' intenţia de a cumpăra mai multe gaze din România pentru a reduce dependenţa de Rusia

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a declarat miercuri, în urma unei întrevederi cu preşedintele Romaniei, Klaus Iohannis, că Ungaria 'semnalează' intenţia de a cumpăra mai mult gaz din România, pentru a reduce dependenţa de Rusia şi a susţinut că proiecte de exploatare precum Neptun Deep ar trebui sprijinite financiar de Uniunea Europeană.

Întrebată de jurnalişti dacă Ungaria poartă negocieri cu România pentru a cumpăra gaze din Neptun Deep, preşedintele Ungariei a spus că acest proiect al Romaniei 'este o nouă posibilitate care se deschide' pentru ţara sa în a-şi diversifica sursele de aprovizionare.

'Mă bucur că această investiţie a început. Cred că ar fi bine ca această investiţie să fie ajutată şi prin fonduri europene ca să se realizeze. Semnalez intenţia Ungariei de a cumpăra gaz şi mai mult, pentru că astfel am putea diversifica în continuare resursele energetice actuale şi am reduce dependenţa de Rusia. Suntem în discuţii pe această temă', a spus Katalin Novak. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că 'România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria'.

'România dispune de resurse de gaz natural pe teritoriul terestru, dar în ultima vreme s-au găsit resurse importante şi în zona apelor teritoriale, zona coastei. O investiţie acolo este planificată de o asociere între două companii, una europeană şi una românească. Nu vreau să le nominalizez, dar se progresează şi ne aşteptăm ca în viitorul destul de apropiat această resursă să poată fi exploatată. În acest caz, este foarte clar că România poate să devină un partener şi un furnizor relevant de energie pentru Ungaria şi cred că ar fi un lucru foarte bun, fiindcă şi Ungaria, şi România şi toată Europa vrea să se decupleze de resursele ruseşti. Vrem să avem alte surse de energie.'

'Sigur, în detaliu aceste chestiuni se rezolvă pe o bază comercială, sunt companiile care vor exploata, companiile care transportă, companiile care importă, dar, ca să funcţioneze aceste lucruri foarte bine, este nevoie de o interconectare bună între economiile noastre şi, concret, de o interconectare fizică bună, şi am înţeles că există dorinţa de ambele părţi de a face paşi hotărâţi în această direcţie. Deci, iată o oportunitate foarte bună pentru România şi Ungaria să devină parteneri strategici şi în domeniul energiei', a declarat Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel