Președintele Vladimir Putin a anunțat care sunt condițiile Rusiei pentru pace: Un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor va urma imediat

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află în articol care sunt condițiile impuse de președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Președintele Vladimir Putin a declarat că Ucraina ar trebui să își retragă complet trupele din teritoriile pe care Rusia susține că le-a anexat înainte de a putea avea loc o încetare a focului - o propunere pe care Ucraina a calificat-o imediat drept ”ofensatoare pentru bunul simț”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat de mult timp că Ucraina nu va negocia cu Moscova până când forțele rusești nu vor părăsi întregul teritoriu ucrainean, inclusiv Crimeea.

Președintele rus a mai spus că Ucraina ar trebui să renunțe la aderarea la NATO înainte de a putea începe negocierile de pace.

Declarația lui Putin vine în contextul în care liderii din 90 de țări se pregătesc să se întâlnească sâmbătă în Elveția pentru a discuta despre căile spre pace în Ucraina - un summit la care Rusia nu a fost invitată.

Vineri, în cadrul unei reuniuni a ambasadorilor ruși la Moscova, Putin a cerut Guvernului Ucrainei să se retragă din patru regiuni parțial ocupate de Rusia - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

Eforturile Ucrainei de aderare la NATO

De asemenea, el a spus că Ucraina ar trebui să renunțe oficial la eforturile sale de a se alătura alianței militare NATO pentru ca avansul rusesc să fie oprit, conform BBC.

Președintele Putin a spus: „De îndată ce Kievul va declara că este pregătit pentru o astfel de decizie... un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor va urma imediat din partea noastră, literalmente în același minut”.

Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a calificat propunerea drept o ”farsă completă” și ”ofensatoare pentru bunul simț”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat: „Este absurd ca Putin, care a planificat, pregătit și executat, împreună cu complicii săi, cea mai mare agresiune armată din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, să se prezinte ca un pacificator”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins oferta, spunând că aceasta ”nu a fost făcută cu bună credință”.

Președintele Zelenski va participa la summitul de sâmbătă de lângă Lacul celor Patru Cantoane din Elveția, unde speră să demonstreze că se bucură în continuare de sprijin internațional.

Guvernul elvețian a declarat că scopul summitului este ”de a oferi un forum în care liderii mondiali să discute căile spre o pace dreaptă și durabilă în Ucraina, bazată pe dreptul internațional și pe Carta ONU”.

Participanți la summit

Printre participanți se vor număra vicepreședintele american Kamala Harris, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Giorgia Meloni și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Rusia nu a fost invitată, iar China a declarat că nu va participa fără prezența Rusiei.

Summitul de pace are loc după ce liderii forumului G7 au convenit să folosească dobânzile din activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva forțelor rusești.

Active în valoare de aproximativ 325 de miliarde de dolari au fost înghețate de țările forumului G7, alături de UE, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în februarie 2022. Activele generează o dobândă de aproximativ 3 miliarde de dolari pe an.

Conform planului forumului G7, aceste 3 miliarde de dolari vor fi folosite pentru a plăti dobânda anuală al unui împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru ucraineni, contractat pe piețele internaționale.

În marja summitului G7, SUA și Ucraina au semnat, de asemenea, un acord bilateral de securitate pe 10 ani, salutat de Kiev ca fiind ”istoric”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel