Viorica Dăncilă a făcut unele precizări privind reprezentarea României la Consiliul UE, începând cu 1 ianuarie 2019.
Premierul a afirmat, duminică seara, la Antena 3, că ea ar trebui să participe, dar știe că, de fapt, președintele va fi cel care va merge la Consiliu.
"Ar fi un lucru nefiresc să preia el. Președinția Consiliului UE e deținută de premier și de Guvern, tot ce înseamnă legislație, a conduce consiliile le conduc miniștri, și premierul conduce președinția, pe data de 15 ianuarie va vorbi în plenul parlamentului de la Strasbourg. Partenerii noștri nu vor înțelege nimic. La noi e o situație atipică care nu e benefică. Nu intru în competiții electorale, nu am o miză. România trebuie să fie mult mai respectată. Înțeleg că vrea să meargă la Consiliul European, dar ar trebui să lase Guvernul să ducă președinția Consiliului. Va trebui să iau niște măsuri, ceea ce nu va fi plăcut pentru noi ca țară. Dacă merge la Consiliul European, acolo se leagă de anumite teme. Ne putem da seama de anumite majorități, de anumite teme, ne permite să ne facem o imagine asupra căruia trebuie să acționăm. În rest trebuie să fiu realistă. Nu cred că va renunța la președinția Consiliului European, pentru că el vede acest lucru din perspectivă electorală. Nu avem decât trei președinți: ai României, Lituaniei și Franței. Iohannis o privește din punct de vedere personal", a declarat Viorica Dăncilă, la Antena 3.
Această dispută a fost una care a dominat epoca Ponta-Băsescu, dar a fost tranșată de CCR, care a explicat că președintele reprezintă țara în Consiliul UE, lucru comentat și de analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea ”Ediție Specială”, de duminică, la Antena 3.
Citește și: Orban, premierul opoziției. Dăncilă: "Am mai văzut premieri care s-au desemnat singuri"
”România a plecat cu stângul aici, pe vremea când cel care acum încearcă să dea sfaturi vis-a-vis de toată lumea era președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, atunci Victor Ponta nu era cu arme și bagaje în statul subteran cum se întâmplă astăzi - atunci părea un democrat - a venit cu o chestiune de mare bun simț - adevărul e că Ponta e bun la politică externă - și anume, la Consiliul European guvernul este cel chemat, pentru că Guvernul este cel ce face. Fiind la președinție Băsescu, având și un guvern ostil, fiind ostil cu toată țara atunci în 2012, dânsul participa, discuta, își asuma la Bruxelles anumite lucruri, după care venea în țară și, de fapt, nu comunica cu Guvernul, lucru pe care-l face și domnul Klaus Iohannis astăzi. Dânsul nu vine de la Bruxelles să vorbească cu Guvernul ce s-a discutat acolo. Atunci, onorabila Curte Constituțională a hotărât la vremea respectivă că trebuie să meargă președintele, ceea ce este în continuare absurd. Pe baza acestei decizii, ne confruntăm la președinția Consiliului din 2019 cu problema expusă de doamna Dăncilă: cel care se duce acolo este domnul Iohannis care de fapt nu are nicio putere în Guvern. Doar, așa, să hărțuiască un pic, dar dânsul obosește... ați văzut a plecat la Sibiu, la a doua ședință de Guvern nu a mai stat. De fapt nu poate impune acele lucruri. Europa trebuie să-l convingă pe primul ministru din România să facă sau să desfacă ceva, nu pe președinte”, a explicat Chirieac.
Ckitește și: Iohannis, plângere de înaltă trădare. Dăncilă, răspuns ferm
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News