Președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară vor fi stabiliți prin tragere la sorți, peste două zile

nquam Photos / Alexandra Pandrea
nquam Photos / Alexandra Pandrea

AEP va stabii președinții birourilor electorale prin tragere la sorți, pe 25 și 26 octombrie. Campania pentru alegerile prezidențiale va începe vineri, 25 octombrie.

Citește și: Nu mai poți vota oriunde pentru președinte! Decizia de ultimă oră a BEC

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat data la care vor fi stabiliți președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare, precum și locțiitorii acestora pentru alegerile prezidențiale și parlamentare.

”AEP informează că, în perioada 25 - 26 octombrie, vor avea loc tragerile la sorți computerizate prin care vor fi desemnați președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și locțiitorii acestora la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024”, se arată într-un comunicat al AEP, citat de Agerpres.

Potrivit legislației electorale în vigoare, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și locțiitorii acestora sunt desemnați de către Autoritatea Electorală Permanentă, în ședință publică, anunțată cu 48 de ore înainte, prin tragere la sorți computerizată, organizată la nivel județean sau al municipiului București.

Desemnarea președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și a locțiitorilor acestora se face cel mai târziu cu 15 zile înainte de data votării, pe funcții, dintre persoanele înscrise în Corpul experților electorali, cu domiciliul sau reședința în județul respectiv, pe baza criteriului apropierii domiciliului sau reședinței de sediul secției de votare, precum și pe baza criteriului studiilor absolvite. Au prioritate absolvenții de studii universitare de licență în domeniul științelor juridice și apoi absolvenții de studii universitare de licență.

Totodată, în data de 25 octombrie, vor fi desemnați, prin tragere la sorți computerizată, președinții birourilor electorale pentru votul prin corespondență și locțiitorii acestora, constituite pentru alegerile pentru Președintele României și alegerile pentru Senat și Camera Deputaților.

Rezultatele tragerii la sorți computerizate se consemnează în procese-verbale care se aduc la cunoștință publică prin afișare pe site-ul Autorității Electorale Permanente, www.roaep.ro, la secțiunea Corpul Experților Electorali, respectiv la sediile birourilor electorale de circumscripție județeană/al municipiului București și pe site-urile acestora.

Potrivit art. 1 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 98/2024, președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare din țară și locțiitorii acestora desemnați pentru alegerea Președintelui României îndeplinesc calitatea de președinți ai birourilor electorale ale secțiilor de votare și locțiitori ai acestora și la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel