Preşedinţii din opt state UE cer discuţii imediate cu privire la aderarea Ucrainei

Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal
Rusia vrea să suspende și exporturile de îngrăşăminte agricole după ce a tăiat gazul către Polonia și Germania prin conducta Yamal

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut luni statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut luni statelor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare, potrivit unei scrisori deschise publicate luni, relatează Reuters, conform Agerpres.

„Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, Republica Slovacă şi Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE, se arată în scrisoare.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană. Zelenski a cerut Uniunii Europene să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială. Această procedură nu există ca atare, iar integrarea în UE este un proces de durată pentru ca legislaţia ţării candidate să fie armonizată cu cea europeană, notează AFP.

Citește și: Ciucă, măsuri pentru România în contextul crizei din Ucraina. Planul pe care îl exclude premierul: Nu se pune problema - surse

Conform unor surse guvernamentale, premierul Nicolae Ciucă a luat, o serie de măsuri, în contextul crizei de la granița României. 

Nicolae Ciucă a zis că a constatat că este o nevoie de o coordonare logistică privind ajutoarele pentru refugiați. S-a mărit alocația de hrană pentru refugiați la 20 lei.

De asemenea, în momentul de față, se discută pentru o continuare a procesului de învățământ pentru elevii ucraineni, astfel încât să nu existe întreruperi în procesul de învățare. Cât privește părinții, se caută soluții pentru integrarea lor în muncă.

Potrivit premierului, în momentul de față, trebuie să fim pregătiți o perioadă de timp mediu. Acest lucru înseamnă câteva luni, până la o perioadă pe termen lung, undeva la doi-trei ani.

Până acum, au fost înregistrați circa 74.000 de cetățeni din Ucraina care au trecut granița, dintre care 35.000 au decis să rămână în România. Orice cetățean ucrainean poate lucra, până la nouă luni, în România. În momentul de față, circa 90.000 de refugiați se află în Republica Moldova. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel