Presiune pe Blinken pentru a obține încetarea focului în Fâșia Gaza. Lobby puternic din partea statelor arabe

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Statele arabe aliate cu SUA vor insista pe lângă secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, pentru o încetare imediată a focului în Gaza, la o întâlnire a miniștrilor de externe care are loc la Amman, sâmbătă, pe măsură ce Washington-ul încearcă să convingă Israelul să accepte permiterea furnizării de mai mult ajutor civililor afectați de bombardamente, scrie Reuters.

Statele Unite au respins apelurile internaționale crescânde pentru o încetare a focului, dar au căutat să convingă Israelul să accepte pauze localizate - o idee respinsă de prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, după întâlnirea cu Blinken, de vineri.

Blinken se află în a doua sa călătorie în regiune de la izbucnirea războiului între Israel și Hamas, la 7 octombrie, când gruparea militantă palestiniană islamistă a atacat Israelul, provocând o reacție puternică.

Oficialii din Gaza, zonă controlată de Hamas, spun că de atunci au fost uciși mai mult de 9.250 de palestinieni în atacurile israeliene. Armata israeliană a lovit Gaza din aer, a impus un asediu și a declanșat o ofensivă terestră, ceea ce a tras alarmă la nivel mondial în privința condițiilor umanitare din enclavă. Alimentele de consum sunt o raritate, iar serviciile medicale sunt în colaps.

Ce speră Blinken să obțină

Blinken se află la Amman pentru întâlniri cu oficiali arabi după vizita la Tel Aviv, de vineri.

El va vizita și Turcia pentru discuții cu oficialii de acolo, luni, subiectele fiind criza din Gaza, precum și solicitarea Suediei de aderare la NATO, conform unui comunicat emis de purtătorul de cuvânt, Matthew Miller.

Miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Qatarului, Emiratelor Arabe Unite, Egiptului și Iordaniei, precum și reprezentanții palestinieni, vor sublinia "poziția arabă care solicită o încetare imediată a focului, furnizarea de ajutor umanitar și modalități de încheiere a deteriorării periculoase care amenință securitatea regiunii", conform unei declarații a Ministerului de Externe al Iordaniei, emisă vineri.

După întâlnirea cu Blinken, de vineri, Netanyahu a declarat că Israelul respinge o încetare temporară a focului care nu include eliberarea ostaticilor.

Un oficial de rang înalt din Departamentul de Stat a declarat că discuțiile lui Blinken cu Netanyahu și cu cabinetul său de război cu privire la pauzele umanitare reflectă un efort anterior din luna trecută pentru accesul bunurilor umanitare în Gaza.

În acel caz, Israelul a refuzat inițial, dar în cele din urmă a cedat, și acum peste 100 de camioane cu ajutoare intră zilnic în enclavă, a afirmat oficialul. Oficialii americani susțin că sunt necesare între 500 și 600 de camioane pe zi pentru a satisface nevoile din Gaza.

Acum, SUA cer Israelului să accepte pauze temporar, pentru a permite distribuirea ajutorului umanitar în Gaza, dar Israelul susține că se teme pentru ca aceste pauze să nu ofere prea mult răgaz grupării Hamas.

Încetarea temporară a focului este „imperativă”

David Satterfield, trimisul special al SUA pentru chestiuni umanitare din Orientul Mijlociu, a declarat reporterilor care călătoresc cu Blinken că îngrijorările Israelului sunt justificate, dar că asigurările Israelului în privința unor pauze sunt "imperative" pentru a ajunge cu ajutorul la cei care au nevoie.

Astfel de asigurări ar putea însemna "reluarea furnizării de servicii de bază: realizarea de pâine în brutării, menținerea în funcțiune continuă a instalațiilor de desalinizare și așa mai departe", a spus Satterfield.

"Dorim să avem o mișcare sigură și continuă a ajutorului umanitar, nu doar prin coridorul Rafah, ci și către punctele de nevoie din sud", a adăugat el, spunând că între 800.000 și 1 milion de persoane s-au deplasat deja de la nord la sud.

Regele Abdullah al Iordaniei, un aliat ferm al SUA, a afirmat într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz, de vineri, că comunitatea internațională trebuie să facă presiuni pentru o încetare imediată a focului în Gaza.

Statele arabe sunt îngrijorate de riscul extinderii conflictului în regiune. Gruparea Hezbollah din Liban și milițiile irakiene susținute de Iran au lansat atacuri asupra Israelului încă de la data de 7 octombrie, în timp ce milițiile irakiene sprijinite de Iran au deschis focul asupra forțelor americane din Irak și Siria.

Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a subliniat nevoia urgentă a unei încetări a focului în Gaza în timpul unei întâlniri cu Blinken la Amman, sâmbătă, conform biroului său.

Mikati a mai spus că "agresiunea israeliană" din sudul Libanului trebuie să înceteze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel