Presiunea crește asupra lui Biden chiar din interiorul propriului partid. Democrații cer relaxarea restricțiilor privind atacurile Ucrainei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Presiunea asupra președintelui Joe Biden crește, inclusiv din partea propriului său partid, pentru a relaxa restricțiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor furnizate de SUA pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Senatoarea democrată Jeanne Shaheen a devenit miercuri unul dintre cei mai vocali politicieni de rang înalt care a cerut ridicarea restricțiilor, declarând într-un comunicat pentru CNN că „în lumina atacurilor tot mai oribile ale lui Putin asupra țintelor civile, este timpul să ridicăm restricțiile privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a permite Ucrainei să lovească ținte militare rusești de mare valoare”.

„Având în vedere că guvernul ucrainean a demonstrat cum aceste noi autorizații se integrează în strategia sa generală de campanie, sper ca administrația Biden să acorde rapid aceste permisiuni forțelor armate ucrainene”, a declarat democrata din New Hampshire.

Un consilier al senatoarei a spus pentru CNN că speră ca apelul public al lui Shaheen pentru ridicarea restricțiilor să aibă un impact, în timp ce administrația analizează opțiunea.

„Fiind membră a Comitetului pentru Relații Externe, a Comitetului pentru Aproprieri și a Comitetului pentru Servicii Armate, vocea senatoarei pe această temă arată că există sprijin politic pentru a face un astfel de anunț”, a explicat consilierul.

"Având în vedere aceste atacuri în creștere, a sosit momentul să relaxăm restricțiile privind utilizarea armelor"

Intervenția Congresului este „un element extrem de important pentru administrație. Trebuie să audă de la democrați și republicani că susțin această decizie, pentru că are implicații și pentru cei care se ocupă de buget și autorizări”, a subliniat consilierul.

Președintele Comisiei pentru Relații Externe din Senatul american, democratul Ben Cardin, a emis miercuri un comunicat în care a cerut relaxarea restricțiilor, având în vedere „atacurile neîncetate ale lui Vladimir Putin asupra civililor și infrastructurii din Ucraina”, pe care le-a numit „îngrozitoare”.

„Având în vedere aceste atacuri în creștere, a sosit momentul să relaxăm restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Ucrainei de SUA. O mai mare flexibilitate în a viza activele militare rusești va reduce capacitatea Moscovei de a provoca daune poporului ucrainean. Statele Unite trebuie să acționeze rapid pentru a acorda aceste permisiuni”, a scris democratul din Maryland.

Declarațiile lui Cardin și Shaheen, publicate în aceeași zi în care secretarul de stat Antony Blinken a vizitat Kievul, se adaugă unui cor tot mai mare de voci care cer președintelui Biden să permită Kievului să lovească adânc în interiorul Rusiei. Guvernul ucrainean, inclusiv președintele Volodimir Zelenski, a făcut în mod repetat acest apel.

Acum vedem cum Rusia a achiziționat rachete balistice din Iran. Dacă cineva ia măsuri escalatorii, acesta pare a fi domnul Putin"

Blinken și Zelenski au discutat despre restricțiile impuse în cadrul întâlnirii lor de miercuri, la Kiev. Blinken a declarat presei că va împărtăși această discuție cu președintele Biden.

„De la început, așa cum ați auzit, ne-am adaptat și ajustat pe măsură ce nevoile și câmpul de luptă s-au schimbat, și nu am nicio îndoială că vom continua să facem asta pe măsură ce situația evoluează”, a spus Blinken într-o conferință de presă la Kiev, alături de ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha și secretarul britanic de externe David Lammy.

Deși SUA și-au modificat politica pentru a permite lovituri limitate peste graniță în Rusia folosind arme furnizate de către acestea, administrația nu a permis încă atacuri cu rază lungă. Oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea escaladării și au susținut că nicio capacitate nu va fi decisivă în război. Un oficial a declarat marți pentru CNN că serviciile de informații americane arată că Rusia a mutat o serie de active în afara razei de acțiune a atacurilor cu rază lungă.

Întrebat despre preocupările privind escaladarea, Blinken a spus miercuri că acestea sunt un factor, dar „nu singurul factor și nu neapărat decisiv”.

El a acuzat, de asemenea, Rusia de escaladare prin achiziționarea de rachete balistice din Iran.

„Acum vedem cum Rusia a achiziționat rachete balistice din Iran, ceea ce va intensifica agresiunea lor în Ucraina, deci, dacă cineva ia măsuri escalatorii, pare a fi domnul Putin și Rusia”, a spus Blinken.

"Dacă aceste restricții nu sunt ridicate, Ucraina va continua să aibă dificultăți în a obține victoria"

Între timp, tot mai multe voci din Washington cer ridicarea restricțiilor. Marți, caucus-ul bipartizan pentru Ucraina din Congres a cerut președintelui Biden să permită Ucrainei să lovească ținte din interiorul Rusiei cu arme cu rază lungă.

„Dacă aceste restricții nu sunt ridicate, Ucraina va continua să aibă dificultăți în a obține victoria. Poporul ucrainean va continua să sufere pierderi și greutăți inutile, deoarece Rusia profită de această politică și își intensifică bombardamentele în întreaga țară”, au scris parlamentarii bipartizani.

Un grup important de republicani din Camera Reprezentanților a cerut de asemenea luni președintelui Biden să relaxeze restricțiile într-o scrisoare. Totodată, 17 foști oficiali în domeniul securității naționale, inclusiv foști ambasadori americani în Ucraina și comandanți militari de vârf, le-au cerut lui Blinken și Lammy să „acționeze rapid”.

„O schimbare a politicii nu poate veni suficient de repede”, au scris aceștia.

Marți, întrebat dacă SUA vor ridica restricțiile, Biden a răspuns: „Lucrăm la asta acum”.

Ulterior, doi oficiali americani au declarat pentru CNN că administrația Biden nu anticipează nicio schimbare a politicii în ceea ce privește ridicarea restricțiilor. Cu toate acestea, alții au spus că dezbaterea pe această temă este în desfășurare.

Miercuri, la Kiev, Blinken a promis sprijin pentru victoria Ucrainei, subliniind că asistența pentru Kiev va continua, indiferent de rezultatul alegerilor din SUA.

Comentariile sale sunt într-un contrast puternic cu cele ale lui Donald Trump din dezbaterea de miercuri, unde fostul președinte a refuzat în repetate rânduri să spună că este angajat în sprijinul victoriei Ucrainei.

Blinken și Zelenski au discutat despre restricțiile impuse în cadrul întâlnirii lor de miercuri, la Kiev. Blinken a declarat presei că va împărtăși această discuție cu președintele Biden.

"Vom avea, fără îndoială, un nou președinte al Statelor Unite, dar avem încredere în sprijinul neclintit al națiunii americane"

„De la început, așa cum ați auzit, ne-am adaptat și ajustat pe măsură ce nevoile și câmpul de luptă s-au schimbat, și nu am nicio îndoială că vom continua să facem asta pe măsură ce situația evoluează”, a spus Blinken într-o conferință de presă la Kiev, alături de ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha și secretarul britanic de externe David Lammy.

Deși SUA și-au modificat politica pentru a permite lovituri limitate peste graniță în Rusia folosind arme furnizate de americani, administrația nu a permis încă atacuri cu rază lungă. Oficialii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea escaladării și au susținut că nicio capacitate nu va fi decisivă în război. Un oficial american a declarat marți pentru CNN că serviciile de informații americane arată că Rusia a mutat o serie de active în afara razei de acțiune a atacurilor cu rază lungă.

Întrebat despre preocupările privind escaladarea, Blinken a spus miercuri că acestea sunt un factor, dar „nu singurul factor și nu neapărat decisiv”.

„Concluzia este aceasta: vrem ca Ucraina să câștige și suntem pe deplin angajați să continuăm să mobilizăm sprijinul necesar pentru ca apărătorii și cetățenii săi curajoși să realizeze acest lucru”, a spus cel mai înalt diplomat american la o conferință de presă la Kiev.

„Sprijinul pentru Ucraina va continua, deoarece nu depinde de o singură țară, de un singur partid, de o singură alegere”, a adăugat Blinken. El a reiterat angajamentul NATO față de drumul „ireversibil” al Ucrainei spre aderarea la alianță.

Întrebat despre comentariile lui Trump, Sybiha, ministrul ucrainean de externe, le-a minimizat.

„Vom avea, fără îndoială, un nou președinte al Statelor Unite, dar avem încredere în sprijinul neclintit al națiunii americane. Credem puternic în sprijinul bipartizan și suntem convinși că o pace justă, completă și durabilă în Ucraina este, de asemenea, un interes strategic pentru Statele Unite ale Americii”, a spus el prin intermediul unui interpret.

Blinken a anunțat un nou sprijin semnificativ pentru Ucraina: „325 de milioane de dolari în noi finanțări pentru a ajuta la repararea rețelei energetice și electrice a Ucrainei”, „290 de milioane de dolari în noi fonduri umanitare pentru a ajuta la furnizarea de servicii vitale, cum ar fi apă potabilă sigură, hrană, adăpost și medicamente”; și „102 milioane de dolari suplimentari pentru deminare umanitară”, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel