Presiuni puse de migranți pe granița cu Belarus. Letonia îl acuză pe Lukaşenko

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Letonia susține că presiunea pe granița cu Belarus rămâne ridicată ca urmare a creșterii numărului de persoane care intră ilegal în țară.

Autoritățile de la Riga susțin că presiunea asupra frontierei dintre Letonia și Belarus rămâne ridicată în contextul în care în ultimele săptămâni a crescut numărul persoanelor care intră ilegal în Letonia, transmite DPA. Mai mult, Letonia se alătură Poloniei și Lituaniei și îl acuză pe președintele belarus cu privire la direcționarea migranților spre frontiera externă a Uniunii Europene cu scopul de a crea tensiuni politice.

Potrivit sursei menționate, șeful poliţiei de frontieră letone, Guntis Pujats, a declarat la televiziunea naţională că săptămânal sunt deschise 8-10 cazuri pentru organizare de migraţie ilegală, atât trecerea frontierei dintre Belarus şi Letonia, cât şi pentru facilitarea ajungerii în alte state din Uniunea Europeană.

Recent, Letonia a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de treceri neautorizate ale frontierei letone, 146 de oameni fiind reţinuţi în timpul tentativei de trecere, scrie Agerpres.

Majoritatea acestor migranţi ilegali proveneau din Afganistan, Irak, Iran, India şi Sri Lanka, potrivit lui Pujats, iar de obicei Letonia nu este destinaţia lor finală, cei mai mulţi încercând să ajungă în Germania.

Potrivit unei investigaţii realizate de o revistă letonă, călăuzele primesc câte 1.600 de dolari de la fiecare persoană pe care o transportă de la intrarea în Letonia până în Germania.

De asemenea, de la începutul verii, s-a observat o creştere a agresivităţii migranţilor care încearcă să intre în Letonia. Într-un caz un poliţist de frontieră a fost atacat, iar în patru cazuri poliţiştii au fost nevoiţi să facă uz de arme de foc pentru a opri automobile cu migranţi.

Letonia, la fel ca Polonia şi Lituania, îl acuză pe liderul belarus Alaksandr Lukaşenko că aduce în mod deliberat şi sistematic migranţi la frontiera externă a UE pentru a genera tensiuni politice.

Citește și: Tensiuni în UE: Polonia și Ungaria sunt de neclintit, dar pot fi ocolite în realizarea acordului privind migrația

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel