Prestigiosul premiu literar Booker Prize, decernat luni

Booker Prize, prestigios premiu literar, ce răsplăteşte de cinci decenii opere de ficţiune scrise în limba engleză şi publicate în Regatul Unit sau Republica Irlanda, va fi decernat luni unuia dintre cei şase scriitori nominalizaţi pe lista scurtă, printre care se numără nume sonore, precum Margaret Atwood şi Salman Rushdie, relatează AFP.

Lansat în 1969, Booker Prize recompensează anual autorul sau autoarea celui mai bun roman scris în engleză şi publicat în Regatul Unit sau Irlanda cu 50.000 de lire sterline (aproximativ 57.200 de euro) şi îi asigură o notorietate internaţională imediată.

Printre cei şase finalişti selectaţi în acest an se numără patru femei.

Romanciera şi poeta canadiană Margaret Atwood, care a primit anterior un premiu Booker, este nominalizată de această dată pentru proaspăta carte The Testaments, mult aşteptata continuare a The Handmaid's Tale, distopie misogină terifiantă ce a devenit un veritabil manifest feminist în epoca mişcării #MeeToo.

Preşedintele juriului, Peter Florence, a descris The Testaments drept un roman sălbatic şi magnific, ce ne vorbeşte astăzi cu convingere şi putere. Atwood a plasat ştacheta extraordinar de sus, a precizat el.

The Testaments este un roman care se desfăşoară la 15 ani după scena finală din The Handmaid's Tale, descris de juriu ca terifiant şi palpitant.

Atwood (79 de ani) a câştigat Booker Prize în anul 2000 pentru The Blind Assassin şi a mai fost nominalizată de câteva ori de-a lungul timpului.

Salman Rushdie (72 de ani) participă la competiţie cu opera sa de referinţă Quichotte, publicată recent şi descris de juriu ca un tur de forţă picaresc al Americii contemporane, cu toate neliniştile şi nebunia acesteia. Romanul său vorbeşte despre relaţiile tată-fiu, neînţelegeri între fraţi, rasism, criza opioidelor, spioni cibernetici şi sfârşitul lumii.

Scriitorul britanic de origine indiană, împotriva căruia un tribunal islamic iranian a emis, în 1989, o sentinţă de condamnare la moarte după publicarea romanului The Satanic Verses, a fost recompensat cu Booker Prize în 1981 pentru Midnight's Children, iar ulterior a primit distincţia Best Of The Booker, cu ocazia celei de-a 40-a aniversări a acestui premiu literar.

Printre ceilalţi autori finalişti în competiţia din acest an Booker Prize figurează scriitorul nigerian Chigozie Obioma, cu An Orchestra Of Minorities, dedicată unui crescător de pui dintr-un sat din Nigeria. Este o poveste cu proporţii odiseice ce face ca inima să bată, potrivit autoarei Afua Hirsch, membră a juriului. Scriitorul a mai fost nominalizat la acest premiu în 2015.

Pe lista scurtă se află, de asemenea, scriitoarea anglo-nigeriană Bernardine Evaristo, cu Girl, Woman, Other, o cronică a vieţii familiilor de culoare din Marea Britanie.

Autoarea americană Lucy Ellmann a fost selectată cu Ducks, Newburyport, un roman fluviu ce se întinde pe o mie de pagini bazat pe monologul unei casnice din Ohio ce reflectează la trecutul său. Potrivit pianistei, dirijoarei şi compozitoarei Joanna MacGregor, membră a juriului, cartea evidenţiază exasperanta complexitate a vieţii de familie.

Elif Shafak, cea mai citită scriitoare din Turcia, este selecţionată 10 Minutes 38 Seconds In This Strange World , despre amintirile unei prostituate din mahalalele din Istanbul.

Până în anul 2013, Booker Prize se adresa doar scriitorilor de limba engleză din statele membre în Commonwealth, apoi competiţia a fost deschisă autorilor de orice naţionalitate, care au scris în limba engleză şi au fost publicaţi în Regatul Unit sau Republica Irlanda.

Pe lângă Salman Rushdie şi Margaret Atwood, alţi romancieri deja distinşi cu acest prestigios premiu sunt Yann Martel, Kazuo Ishiguro, Julian Barnes şi Hilary Mantel.

Denumit anterior Man Booker Prize, premiul şi-a pierdut sponsorul în ianuarie, compania britanică de investiţii Man Group dorind să îşi aloce resursele pentru o nouă campanie în favoarea diversităţii şi incluziunii în sectorul financiar, notează AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel