"Presupun că am uitat să mor". Un bărbat diagnosticat cu cancer în stadiu terminal a mai trăit 30 de ani după ce s-a mutat pe o insulă din Grecia

Fotografie de la Dana Tentis, Pexels
Fotografie de la Dana Tentis, Pexels

Un bărbat diagnosticat cu cancer la plâmâni, în stadiu terminal, a trăit încă 30 de ani după ce s-a mutat în una din "zonele albastre" din Grecia. 

La vârsta de 66 de ani, Stamatis Moraitis, un grec care a locuit mare parte din viaţă în New York şi Florida, a primit un diagnostic crunt: cancer pulmonar în stadiu terminal. Medicii i-au spus atunci că mai are de trăit cel mult 9 luni.

Aşa că acesta a decis să se mute înapoi acasă, pe insula Ikaria, din Marea Mediterană, împreună cu soţia sa. Conform bărbatului, nu a vrut ca povara funeraliilor de mii de dolari să pice pe copiii săi, aşa că a cerut să fie înmormântat, când va veni vremea, lângă mare, acolo unde era şi familia sa. 

Cu toate astea, pe insula Ikaria a avut loc un miracol. Deşi Moraitis nu ştia atunci, se întorcea într-un loc unde oamenii trăiesc în jur de 100 de ani fiecare. Ikaria este ceea ce se numeşte "o zonă albastră", scrie Insider

Încet, lucrurile au început să se schimbe pentru bărbat. Aerul curat, apa cristalină, vinul bun, reconectarea cu prieteni vechi, toate astea au devenit obiceiuri noi pentru Moraitis. Acesta s-a reapucat şi de grădinărit, chiar dacă şi-a dat seama că s-ar putea să nu mai fie în viaţă când plantele vor înflori. 

Trei decenii mai târziu, acesta era încă în viaţă şi cultiva în grădina sa tot felul de fructe şi legume, inclusiv struguri pentru vin şi măsline pentru ulei. 

"Nu ştiu care e secretul longevităţii. Cred că am uitat să mor", a declarat bărbatul într-un documentar difuzat pe Netflix, numit "Viaţa până la 100 de ani, secretul zonelor albastre". 

"Nu a făcut nimic conştient pentru a se însănătoşi. Doar şi-a schimbat mediul", a punctat şi realizatorul documentarului. 

"Încă beau vin, încă muncesc", spunea Moraitis în 2013, cu doar câteva săptămâni înainte să moară, la vârsta de 98 de ani. "Nu sunt medic, dar cred că vinul a ajutat. Nu am făcut nimic în afară de a mânca mâncare curată, a bea vin curat, a folosi mirodenii curate.", a mai spus grecul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel