Va merge președintele PSD până la capăt și va rupe USL în cazul în care PNL nu-l exclude pe Sorin Roșca Stănescu? Luând în considerare evoluțiile de până acum, precizările făcute de premier la postul public de televiziune, dar și la întâlnirea la vârf Ponta-Antonescu de astăzi, despre care nu știm să fi produs vreun rezultat notabil, răpsunsul pare a fi afirmativ.
Cei ce susțin ca social democrații nu-și permit să meargă pe variante extreme în această confruntare se înșala în opinia mea. Aceste analize plecau de la premisa că PSD nu poate pretinde excluderea unui senator liberal pentru niște declarații care, chipurile, ar compromite relația USL cu electoratul câtă vreme domnul Victor Ponta și-a asumat și dânsul multe lucruri de natura a-i mira și indigna pe alegători. Mă refer aici la pactul de coabitare cu Băsescu, la numirea procurorilor șefi sau la repunerea pe tapet a unor chestiuni ce au făcut obiectul moțiunii de cenzură a USL la adresa guvernului Ungureanu cum ar fi gazele de șist sau proiectul de la Roșia Montana.
Față de acele chestiuni decise fără a ține cont de părerea liberalilor declarațiile și acțiunile lui Roșca Stănescu par simple copilării!
Este însa clar că PNL se află cumva cu spatele la zid! Liberalii pot lua orice măsură împotriva senatorului în cauză, mai puțin excluderea! Într-o asemenea situație, mesajul transmis ar fi de înfrângere pe toate fronturile, lucru extrem de periculos pentru o formațiune în care mocnește o disidență.
Dacă PSD și PNL rămân pe pozițiile de până acum USL va deveni istorie și am dreptul să cred că toată povestea cu Roșca Stănescu e doar un pretext câtă vreme nimeni nu raspunde la niște întrebări simple:
Ce beneficii concrete a adus pactul de coabitare cu Băsescu cetățenilor României? Cu calm și fără patimă, poate cineva să inșire câteva avantaje evidente pentru popor? Dacă nu se poate face nici macar o scurtă listă cu foloase înseamna că doar unii politicieni au avut de profitat.
Cine sunt aceștia și care au fost avantajele poate fi o altă întrebare ?
De ce a existat o opoziție explicită a liderului senatorilor PSD la inființarea comisiei ce urma să ancheteze felul în care judecatorul CEDO, Corneliu Bârsan, a fost interceptat ilegal? Nu este aceasta o chestiune deosebit de gravă și nu este normal ca Parlamentul să afle dacă a fost un abuz, poliție politică, incompetență sau avem legi neclare ce trebuiesc îndreptate?
În lipsa unor răspunsuri se poate aluneca ușor pe panta unor scenarii care deja circulă prin diverse medii. Mulți se întreabă de ce se află domnul Guvernator în plină campanie din moment ce nu mai poate candida? De ce se ocupă dânsul prin intermediul consilierilor săi de inființarea unui partid dacă nu mai are interese politice? Treaba asta asociată cu evenimentele din USL și cu acea coabitare i-a adus pe unii în situația de a lansa un scenariu greu de crezut deocamdată: Ponta președinte, Băsescu premier. Sigur, asta nu se poate întâmpla câtă vreme există USL.
Un lucru este cert: în politică nimeni nu dă ultimatumuri daca nu are deja alternativa pe țeavă, iar în zilele următoare vom afla și de ce era nevoie de pretextul Roșca Stănescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News