Profesorul Mircea Coşea, analist economic, a explicat cu ce noi creșteri de prețuri ne-am putea confrunta în perioada următoare.
Prețul aurului a atins luni un maxim istoric, de 303,8212 lei/gram, de la 296,8710 lei, cât anunţase miercurea trecută Banca Naţională a României (BNR).
Moneda naţională s-a apreciat luni în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9678 lei, în scădere cu 0,48 bani (-0,10 %) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9726 lei, potrivit Agerpres.
Comparativ cu dolarul, valoarea leului a scăzut, moneda americană fiind cotată la 4,5710 lei, în urcare cu 3,97 bani (0,88%), comparativ cu şedinţa precedentă, când s-a situat la 4,5313 lei. Moneda naţională s-a depreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,2353 lei, în creştere cu 7,19 bani (1,39%), faţă de 5,1634 lei cotaţia anterioară.
În acest context, Mircea Coșea a fost întrebat la Antena 3 CNN dacă odată cu scumpirea aurului ne-am putea confrunta din nou cu alte scumpiri la produse și servicii.
"În mod normal ar trebui să existe un plafon, prețurile nu ar mai trebui să crească acum foarte mult pentru că pe piața economiei internaționale, dar în principiu cea europeană, lucrurile merg în acest sens, deci este un plafon la care inflația a ajuns, cu o anumită tendință de scădere, dar asta nu influențează foarte mult prețurile în România pentru că există o tendință în România ca să apară diferența aceasta între dinamica puterii de cumpărare.
Deci pe noi ne interesează puterea de cumpărare în primul rând și să păstrăm puterea de cumpărare la ceea ce consumă populația, adică la alimente primare, mai ales în pragul unor sărbători în care consumul unor alimente specifice este în creștere.
Deci, personal, nu cred că vom asista la o creștere foarte importantă a prețurilor în această perioadă. Este o perioadă în care consumul crește, dar nu crește la valoarea pe care am avut-o în anii trecuți. Deci chiar dacă va fi o creștere la ceea ce ne interesează acum, la alimentele tradiționale, ele nu vor fi foarte mari pentru că avem o scădere a cererii, care este evidentă. Îi va forța pe cei care produc și pe cei care distribuie să păstreze o anumită stabilitate a prețurilor chiar dacă în această situație există tendința de urcare artificială a prețurilor, în vederea unui consum mai mare. Acest consum mai mare nu va fi de data aceasta.
Deci, sper... nu politicile guvernamentale, ci oferta și cererea să facă în așa fel încât în preajma sărbătorilor de iarnă să nu avem o creștere spectaculoasă și periculoasă la alimentele de bază. Ca tendință generală însă vom avea o creștere a prețurilor în anul viitor 2024, pentru că această mișcare de la 1 ianuarie, cu așa numitul sistem de austeritate, prin noi impozite și taxe, printr-o anumită creștere a nivelurilor dobânzilor la credite, va face ca toate aceste lucruri să se vadă în prețuri. Deci cred că în anul viitor vom asista la o creștere moderată, nu mă aștept la o explozie, așa cum s-a întâmplat în anii trecuți", a spus Mircea Coșea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu