Prețul benzinei și motorinei a crescut în ultima lună. Cât costă un plin acum

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vezi în articol cu cât s-au scumpit motorina și benzina în ultima lună.

Benzina și motorina s-au scumpit considerabil în ultima lună, așa că șoferii dau mai mulți bani acum pentru un plin. Comparativ cu luna trecută, preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 5,1%, transmite Antena 3 CNN. Asta înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 17,5 lei mai mult decât acum 30 de zile. 

În cazul motorinei, preţul mediu al unui litru s-a majorat în ultima lună cu 3,4%. Așa se face că acum un plin de 50 de litri costă cu 12,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile.

O altă scumpire de la 1 iulie

Prima scumpire simțită de șoferii românio a avut loc chiar în prima zi a anului, atunci când acciza a fost actualizată cu rata inflaţiei, iar de atunci prețul carburanților a tot fost în creștere. Și asta nu este tot. Se pare de la 1 iulie vom avea o altă creștere a prețului carburanților, tot pe baza actualizării accizei. Astfel, ar urma ca atunci benzina să se scumpească cu 43 de bani pe litru, în timp ce motorina se va scumpi cu 39 de bani pe litru. 

Astfel, dacă analizăm prețurile actuale, chiar dacă până la 1 iulie nu va exista niciun fel de scumpire, ceea ce este puţin probabil, litrul de benzină ar depăşi atunci 7,6 lei/ litru, iar cel de motorină ar ajunge la pragul de 8 lei/litru. O importantă parte din prețul de la pompă este reprezentat de taxe și accize, de aproximativ 40%.

Reamintim că în 2022 românii s-au confruntat cu o scumpire considerabilă a carburanților. Preţul unui litru de benzină standard trecuse atunci de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel