Prețul cafelei a explodat. Detaliul care trebuie să ne dea serios de gândit.
Prețul cafelei a ajuns la un nivel record în ultimii șase ani. S-a înregistrat o creștere de peste 30% din cauza valului de frig. Peste 200 de mii de hectare de pe teritoriul celui mai mare producător de cafea din lume au fost distruse.
Potrivit Digi24, un român consumă în medie 2,3 kilograme de cafea pe an. Ne situăm undeva în josul topului european în ceea ce privește consumul de cafea. Cu toate acestea, scumpirea de la nivel global ne va afecta și pe noi.
Asta din cauza lanțului de scumpiri ce au avut loc în ultimul an la cele mai importante produse de consum: uleiuri vegetale, carne, zahăr. Cafeaua nu a fost ocolită, asta pentru că cel mai mare producător de cafea, Brazilia, care produce peste 3,1 milioane de tone de cafea anual a fost lovită de un val de frig fără precedent, mai exact peste 200.000 de hectare de cultură de cafea.
Vorbim de un lanț de aprovizionare ce suferă deja din cauza calamităților ce s-au produs și pe continentul european, pentru că acea cafea din Brazilia ajunge în portul din Rotterdam și de aici pe Rin ajunge în restul Europei.
Asta ar trebui să ne pună pe gânduri în ceea ce privește starea în care a ajuns clima la nivel mondial, pentru că, spun cercetătorii, culturile de cafea nu se vor reface nici în următorii 2-3 ani.
Indicele cel mai recent dat publicității de către Organizația Mondială pentru Alimente și Agricultură spune că creșteri s-au înregistrat la mai multe produse. Cafeaua este doar unul dintre ele.
Se mai înregistrează creșteri de 39,7% la toată gama de produse la nivel internațional. Carnea și zahărul sunt cele care se vor scumpi în continuare pe parcursul anului 2021, pentru că lanțul de aprovizionare a fost perturbat din cauza întreruperii căii pe care sunt aduse în Europa produsele de pe întreg mapamondul.
"Cafeaua, un remediu pentru insolație și dureri de cap.
Mult timp a circulat mitul conform căruia cafeina deshidratează, deci trebuie evitată când afară este cald. Apoi s-a demonstrat că apa cu care este preparată cafeaua compensează din plin creșterea diurezei provocată de respectiva cafea. Mai nou au fost confirmate și alte efecte benefice ale cafelei:
- face vasoconstricție la nivelul circulației cerebrale, se opune dilatării vaselor de sînge care generează migrene
- are efect relaxant la nivelul musculaturii netede din pielea scalpului, înlătură tensiunea din ceafă
- menține presiunea arterială și evită hipotensiunea datorată caniculei și deshidratării", a scris Mihaela Bilic pe pagina de Instagram.
"Putem consuma liniștiți 3 cești de cafea zilnic, mai ales că ajută digestia și previne constipația. Iar dacă beți cafeaua cu 30 min înainte mișcare, vezi fi bucuroși să aflați că intensifică arderea grăsimilor de rezervă și crește capacitatea de efort.
Inutil să confirm ceea ce știați deja: cafeina este un puternic antioxidant, stimulează atenția și memoria, menține funcția cognitivă și previne degradarea sistemului nervos odată cu vârsta. Rece sau caldă, simplă sau cu lapte, după masă sau în loc de masă, în cafea aveți un prieten pentru orice situație.
Și da, merge perfect cu o cupă de înghețată", a completat ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News