Vlad Macovei (Asociația Forța Fermierilor), acuze la adresa retailerilor. ”Este un asasinat economic”
Vlad Macovei, președintele Asociației Forța Fermierilor, a susținut la un post TV, că prețurile de la raft nu reflectă costurile pe care fermierii le au în circuitul de producție, acuzându-i pe retaileri de ”asasinat economic”, în contextul în care în România s-a ajuns la scumpiri chiar și de 700%.
”Din păcate, România, din punct de vedere economic este o țară de lumea a treia, o spun cu mâhnire. Peste tot în Europa asistăm la majorări de preț la alimente, de 10-15%, 20% poate, scumpiri la gaz, electricitate, de 20-30-50%. Nu știu cum de în România apar aceste scumpiri de 600-700%, la utilități, iar la alimente apar diferențe la prețul de achiziție la fermieri, la poarta fermei și cel de la retail, pentru că de multe ori se spune că gazul este mai scump pentru că s-a scumpit gazul din Rusia sau pentru că benzina este mai scumpă din cauza cotației la nivel mondial. Acestea sunt abureli”, a declarat Vlad Macovei, la B1 TV.
Fără nicio ezitare, Macovei îi acuză pe retaileri de speculă, în situația în care cea mai mare parte din prețul de la raft nu ajunge la fermieri. ”Cine poate spune că o creștere de 10% a prețului la furnizor induce la consumator o creștere de 600-700%, acesta este un asasinat economic, o speculă, ca să folosesc un termen foarte clar. În momentul în care fermierul are o creștere a produsului, când iese pe poarta sa, ca urmare a creșterii prețului la utilități, în momentul în care la raft, acesta este dublu față de perioada similară a anului trecut, din banii respectivi doar 15-20% se duc spre fermieri. Pe restul, îi ia cineva care nu are o activitate economică productivă”, a mai spus președintele Asociației Forța Fermierilor.
Mai mult decât atât, Macovei a reamintit de propunerea legislativă care se află în Parlament și care prevede transpunerea în legislația româneacă a directivelor europene cu privire la practicile comerciale neloiale. Concret, ”retailerul, cumpărătorul produselor fermierilor, nu poate pune decât 20% (n.r. adaos comercial), ceea ce se cheamă taxe de raft, respectiv de marketing”, a mai precizat reprezentantul fermierilor din România.
Citește și: Prețuri mai mari la alimente. Președintele Sindalimenta: Vor fi noi scumpiri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci