Austria a anunțat că va plafona prețul energiei electrice până în 2024.
Guvernul Austriei a anunţat miercuri că intenţionează să plafoneze preţurile la energia electrică, măsură care va intra în vigoare în decembrie, pe fondul crizei energetice generate parţial de invazia Rusiei în Ucraina. Plafonarea preţurilor "este eficientă pentru aproximativ 80% din consumul mediu al unei gospodării şi atenuează masiv creşterea costurilor. Pentru consum mai mare de 2900 de kWh trebuie plătit preţul pieţei. Măsurile includ, de asemenea, şi stimulente pentru economia de energie electrică", a declarat cancelarul austriac, Karl Nehammer, înaintea unei reuniuni a consiliului de miniştri.
Îngheţarea preţului la energia electrică va intra în vigoare la 1 decembrie şi va rămâne în vigoare până la 30 iunie 2024, economisind aproximativ 500 de euro anual pentru fiecare gospodărie, potrivit cifrelor date publicităţii de guvernul austriac, care intenţionează să treacă cât mai repede proiectul de lege prin Parlamentul de la Viena, "posibil în octombrie", după cum a mai spus cancelarul Nehammer, citat de Rador.
Prezent la forumul Ambrosetti, organizat la Cernobbio, Italia, Paolo Gentiloni s-a declarat încrezător că iniţiativele adoptate în paralel de G7 (principalele ţări industrializate) şi Comisia Europeană vor reduce, treptat, inflaţia. Potrivit comisarului european, explozia preţurilor la energie a avut o contribuţie de aproximativ 40% la recentele creşteri ale preţurilor de consum din Europa, mai mult decât în cazul SUA.
"Desigur, nu spun că va reveni la nivelul la care era în urmă cu doi ani, dar va atinge un punct maxim şi după aceea va începe să scadă, posibil în anul următor", a spus Paolo Gentiloni, într-un interviu pentru Bloomberg TV.
Analiza lui Gentiloni este similară cu cea rezultată în urma unui sondaj efectuat de Banca Centrală Europeană în rândul profesioniştilor care realizează prognoze şi conform căreia inflaţia în zona euro va scădea puternic în 2023 şi va continua să scadă în 2024.
Miniştrii de Finanţe din G7 (principalele ţări industrializate din lume) au căzut de acord asupra unui plan care vizează implementarea unui plafon global de preţ pentru produsele petroliere şi ţiţeiul provenit din Rusia, plafon care ar urma să intre în vigoare din luna decembrie. Separat, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.
Comisarul Gentiloni, care în perioada 2016-2018 a fost prim-ministrul Italiei, a mai spus că Europa ar putea face mai mult pentru a reduce criza energetică prin concentrarea pe achiziţiile comune, o măsură pe care a descris-o ca fiind un "pas înainte crucial". Cu toate acestea, Gentiloni a recunoscut că o strategie comună pentru achiziţiile de energie "nu este un lucru uşor pentru că petrolul şi gazele nu sunt precum vaccinurile. Ai contracte pe termen lung în derulare în diferite state membre, este vorba de diferite mari companii". Citește continuarea articolului AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News