Prețul energiei pe bursă este de patru ori mai mare în luna august 2022, față de anul trecut.
Criza energetică se reflectă și în prețul curentului electric. Preţul energiei electrice pe piaţa spot a bursei OPCOM (Piaţa pentru Ziua Următoare - PZU) a avut o medie de 2.400 lei pe MWh, în luna august 2022, valoare cu 332% mai mare faţă de preţul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv 554 lei pe MWh, potrivit raportului lunar postat pe site-ul operatorului bursier, transmite Agerpres.
Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 5,3 miliarde de lei, în august, în creştere cu 416% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Pe de altă parte, volumul tranzacţiilor a crescut cu 20%, până la 2.221.507 MWh.
Cota de piaţă a PZU a fost de 39% în august, faţă de 51% anul trecut. Pe piaţa spot a OPCOM au fost înregistraţi 336 de participanţi, dintre care activi au fost 220.
Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) este o componentă a pieţei angro de energie electrică pe care se realizează tranzacţii orare ferme cu energie electrică cu livrare în ziua următoare zilei de tranzacţionare.
Ioana Krekan, manager Activare și Facturare Enel, a oferit mai mult explicații despre calcularea regularizării.
”Regularizarea este citirea reală a operatorului de distribuție. O factură de regularizare poate fi pe o perioadă de timp, de la ultima citire reală în teren a operatorului de distribuție până la cea din prezent, din perioada recentă.
Regularizarea se poate întinde pe o perioadă mai lungă. În cazul în care în această perioadă lungă există modificări de preț, de condiții contractuale ale clienților, perioada aceasta va fi împărțită, iar prețul aplicat va fi cel aferent perioadei din contract respective. Asta înseamnă că, dacă în momentul de față, astăzi, am o factură de regularizare pentru o perioadă lungă de timp, nu înseamnă că prețul aplicat pe toată perioada va fi cel din prezent. Nu. Această regularizare va fi împărțită pe luni și pentru fiecare lună se va aplica prețul pe care l-am avut în contract în perioada respectivă. Nu facturăm la prețul pe care îl avem astăzi valabil în contract”, a declarat Ioana Krekan, manager Activare și Facturare Enel.
”Mai multe facturi cu valori mari au apărut, brusc, în spațiu public, deși oricine putea citi că sunt regularizări pentru intervale de 12 – 24 de luni, adică cu o medie lunară a consumului care se înscrie în limite de 150 – 300 lei. Aceeași practică am văzut-o și în luna decembrie 2021, când la fel de brusc, presa a primit și a scos în față câteva facturi mari la gaze, s-a efectuat rapid o judecată, s-au stabilit vinovații - furnizorii - și s-au ”amuțat dătătorii” de amenzi (ANRE, ANPC) și oamenii au fost mulțumiți.
Petarda de fum aruncată public și-a atins atunci ținta: oamenii s-au obișnuit cu ideea că sunt facturi mari în piața de gaze, de 4000 – 5000 lei, că există un vinovat – furnizorul, că vinovatul primește o pedeapsă și că ei o să achite o factură dublă la gaz față de anul 2020, dar care este totuși doar de 800 - 900 lei, iar asta s-a considerat o ”binecuvântare”, a declarat Dumitru Chisăliță. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu