ANRE anunţă lansarea în dezbatere publică a documentului "Principii metodologice de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuție în sectorul gazelor naturale, începând cu a patra perioadă de reglementare".
ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei ) anunţă că, în scopul armonizării cadrului legislativ din sectorul gazelor naturale, continuă reînnoirea cadrului de reglementare pentru activitatea de distribuție a gazelor naturale prin publicarea pe site a documentului de discuție "Principii metodologice de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuție în sectorul gazelor naturale, începând cu a patra perioadă de reglementare".
Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, ANRE are în vedere elaborarea unei noi metodologii de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciile de distribuție în sectorul gazelor naturale, începând cu a patra perioadă de reglementare, care include o serie de noi principii de calcul și de recunoaștere a costurilor operatorilor licențiați, anunţă ANRE.
Dintre acestea, autoritatea menţionează:
Metodologia de calcul a tarifelor de distribuție în sectorul gazelor naturale va fi de tipul 'revenue cap', care are la bază faptul că volumele distribuite de operatorii licențiați nu influențează în mod semnificativ costurile acestora.
Perioada tarifară pentru activitatea de distribuție se modifică de la 1 ianuarie — 31 decembrie la 1 octombrie — 30 septembrie. Avantajul modificării perioadei tarifare constă în faptul că se elimină din calculul tarifelor de distribuție corecția de venit aferentă neaplicării tarifelor începând cu data de 1 ianuarie a fiecărui an, rezultând astfel reducerea variației tarifelor de la un an la altul.
— Câștigul de eficiență realizat de operatorul de distribuție în cadrul perioadei de reglementare va fi împărțit cu consumatorii astfel: 75% consumatori — 25% operatori. Pentru stimularea operatorilor licențiați în realizarea unor câștiguri de eficiență cât mai ridicate se propune modificarea modalității actuale de repartizare și cedare de către operatorii licențiați a câștigurilor de eficiență realizate într-o perioadă de reglementare, astfel:
Câștigurile de eficiență realizate de operatorii licențiați vor fi cedate în procent de 75% consumatorilor de gaze naturale, iar 25% vor fi păstrate de operatori
Câștigurile de eficiență vor fi calculate la sfârșitul fiecărei perioade de reglementare, pentru fiecare an al perioadei, iar suma totală astfel calculată va fi liniarizată pe întreaga perioadă de reglementare. Se elimină în acest fel posibilitatea păstrării de către operatori a câștigului de eficiență obținut pentru o perioadă de 5 ani de la momentul realizării, însă se asigură o cedare liniară care elimină variația majoră a sumelor de cedat anuale și implicit variația anuală a tarifelor cauzată de cedarea câștigurilor de eficiență. [...]
Cei interesați pot transmite propuneri și observații la până la data de 30 mai 2018, ora 16:00, acestea urmând să fie discutate în cadrul unei întâlniri care va avea loc la sediul ANRE, la o dată ce va fi comunicată ulterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News