Atacul Rusiei asupra Ucrainei s-a transpus imediat în preţul gazului și a barilului de petrol.
Tranzaţiile pentru azi la Gaze naturale fiind încheiate la un preţ istoric de 1.506 dolari pe mia de metri cubi, cu 47% mai mult decât cotaţiile de pe 23 februarie, ziua de dinaintea începerii războiului.
Spre exemplu, datele din cel mai recent raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în decembrie gazul rusesc a intrat în România la un preţ de 445 de dolari pe mia de metri cubi.
Anul trecut, România şi-a crescut dependenţa faţă de importurile de gaze din Rusia pe fondul reducerii producţiei interne.
Conflictul dintre Rusia şi Ucraina prinde România cu investiţiile pentru extragerea rezervelor de gaz din Marea Neagră neîncepute, în contextul în care în zona de mare adâncime potenţialul ar fi de circa 200 de miliarde de metri cubi, precizează Mediafax.
Prețul petrolului a urcat vineri cu aproape 3%, din cauza îngrijorărilor legate de perturbarea aprovizionării la nivel mondial ca urmare a impactului sancțiunilor comerciale impuse Rusiei, mare exportator de țiței și carburanți, după ce a invadat Ucraina, scrie Reuters.
Țițeiul Brent, de referință la nivel mondial, a crescut vineri cu 2,81 dolari, sau 2,8%, la 101,89 dolari pe baril, după ce a urcat până la 101,99 dolari.
Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a atins un maxim de 95,64 dolari pe baril, iar cel mai recent a crescut cu 2,37 dolari, sau 2,6%, la 95,18 dolari.
Începutul invaziei din Ucraina, joi, a făcut ca prețurile să depășească 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, Brent-ul atingând 105 dolari.
Asaltul masiv al Rusiei pe uscat, pe mare și pe calea aerului a fost cel mai mare atac asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, determinând zeci de mii de oameni să își părăsească locuințele.
Ca răspuns la invazie, președintele american Joe Biden a lovit joi Rusia cu un val de sancțiuni, măsuri care împiedică capacitatea Rusiei de a face afaceri în principalele valute, alături de sancțiuni împotriva băncilor și a întreprinderilor de stat.
Marea Britanie, Japonia, Canada, Australia și Uniunea Europeană au dezvăluit, de asemenea, mai multe sancțiuni împotriva Moscovei, inclusiv o măsură a Germaniei de a opri un gazoduct de 11 miliarde de dolari din Rusia, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci