Tribunalele ruse au înregistrat un număr record de cazuri de soldați care dezertau din unitățile lor sau nu se întorceau pe front după perioada de permisie, potrivit unei investigații realizate de serviciul rus al BBC. Mulți dezertori se refugiază în casele rudelor, care, de asemenea, riscă să fie urmărite penal.
În dimineața zilei de 23 martie 2023, într-un sat din regiunea Stavropol, în sudul Rusiei, un tânăr pe nume Dmitri S. și-a dus iubita cu motocicleta pentru ca aceasta să-și plătească facturile la birourile autorității locale.
Cu șase luni înainte, fusese chemat sub arme pentru a lupta în Ucraina, în cadrul mobilizării militare anunțate de președintele rus Vladimir Putin. În martie 2023, ar fi trebuit să se întoarcă pe front.
Dar nu s-a întors la unitatea sa după cele 10 zile de concediu medical și acum figura pe lista persoanelor căutate de autoritățile ruse.
În timp ce mergea prin sat, tânărul a fost reperat de un fost coleg de clasă, Andrei S., care se alăturase poliției după terminarea studiilor. Andrei S. a alertat poliția militară, iar, la scurt timp, trei bărbați au încercat să-l rețină pe Dmitri S. în timp ce acesta își aștepta iubita.
Dmitri S. a reușit să ia legătura cu mama și tatăl său vitreg, care au venit în sat să intervină. Există două versiuni diferite despre ceea ce s-a întâmplat după aceea.
Conform versiunii oficiale a poliției, tatăl vitreg al lui Dmitri S. a apucat cătușele tânărului și a strigat: „Arestați-mă pe mine!”. Ulterior, se presupune că l-ar fi împins pe un ofițer la pământ și ar fi început să-l lovească.
Conform versiunii familiei, tatăl vitreg ar fi fost cel care a fost împins la pământ și bătut după ce a cerut să vadă un mandat de arestare pe numele fiului său.
Ambii au ajuns la spital, iar tatăl a fost ulterior acuzat de agresiune împotriva unui polițist.
Dmitri S., în schimb, s-a urcat în mașina părinților săi și a plecat.
Incidentul a stârnit o dezbatere aprinsă într-un grup de chat creat de locuitorii satului.
Familia tânărului susține că fiul lor nici măcar nu ar fi trebuit să fie recrutat în armată; că nu a fost supus unui examen medical adecvat pentru a se verifica dacă era apt pentru serviciul militar și că a fost trimis pe front, în ciuda faptului că fusese testat pozitiv pentru coronavirus.
În ianuarie 2023, Dmitri S. a prezentat afecțiuni ale pielii cauzate de frigul extrem și i s-a acordat timp liber pentru recuperare. La două zile după ce a ajuns acasă, a fost supus unei operații gastrice. Familia a argumentat că Dmitri S. nu era apt pentru serviciul militar și că ar fi trebuit să fie evaluat de o comisie medicală militară, conform BBC MUNDO.
Nu toți membrii grupului de chat au fost solidari cu argumentele familiei, iar, ca răspuns, aceasta a publicat un apel emoționant către vecini:
„Voi trăiți confortabil în satul nostru, dar cine dintre voi va merge cu noi la un spital din Piatigorsk, Budionnovsk sau Rostov să vadă câți soldați răniți zac acolo?... Înainte să-i judecați pe alții, puneți-vă în pielea mamei și a fiului care au suferit deja atât de mult... Voi îi aveți pe soții și pe fiii voștri lângă voi; mai bine rugați-vă să nu vi se întâmple și vouă la fel!”
În martie 2024, Andrei S. a fost găsit vinovat de agresiune și amendat cu 150.000 de ruble (aproximativ 1.500 de dolari).
Dmitri S. nu s-a întors la unitatea sa militară, iar locația sa actuală este necunoscută.
Niciuna dintre persoanele implicate nu a dorit să vorbească cu BBC.
La sute de kilometri distanță de satul din regiunea Stavropol, alte două cazuri au fost prezentate în fața unui judecător la un tribunal din Buriația, district autonom din Federația Rusă.
Pe banca acuzaților se aflau soldatul Vitali P., care dezertase din unitatea sa, și soacra acestuia, Lidia, care încercase să împiedice poliția locală să îl aresteze.
BBC a reconstruit cele întâmplate pe baza documentelor judiciare și a mărturiilor unor persoane familiarizate cu cazul, ale căror nume nu sunt divulgate din motive de securitate.
Vitali, în vârstă de 33 de ani, tată a doi copii și originar din Șaraldai, fusese chemat sub arme pentru a lupta în Ucraina în 2022.
Regiunea este una dintre cele mai sărace din Rusia. În toamna anului 2022, avea unul dintre cele mai ridicate procente de mobilizare militară din țară, dar și unul dintre cele mai mari rate de mortalitate, conform unei investigații realizate de BBC și publicația rusă independentă Mediazona.
În iunie 2023, Vitali a fugit dintr-un spital militar unde fusese internat după ce lipsise anterior fără permisie și fusese readus forțat la unitatea sa la începutul aceluiași an.
Soacra sa susține că Vitali nu era apt pentru serviciul militar și că suferea de dureri de cap. Ea a declarat, de asemenea, în fața instanței că ginerele ei fusese victima violenței și extorcării în cadrul unității militare.
Procurorii militari afirmă însă că Vitali încerca pur și simplu să evite să fie trimis din nou pe front.
În vara și toamna anului 2023, Vitali s-a ascuns în casa soacrei sale. Își petrecea cea mai mare parte a zilei în pădurea din apropiere, căutând muguri de pin, ciuperci și fructe de pădure, iar din când în când se întorcea noaptea pentru a dormi.
Grigori Sverdlîn, un activist al ONG-ului Run to the Forest, care ajută soldații dezertori să fugă din țară, estimează că aproximativ 30% dintre dezertori rămân în interiorul Rusiei, în timp ce restul pleacă în străinătate. Potrivit Mediazona, există peste 13.000 de cazuri în instanțele rusești legate de acuzații de dezertare sau absențe fără permisie.
Ceea ce s-a întâmplat ulterior are, din nou, versiuni diferite.
Soacra lui susține că poliția a spart ușa și a intrat cu forța în casă, îndepărtând-o pe ea și pe cele două nepoate mici, care erau terorizate, în timp ce începeau să percheziționeze locuința.
De asemenea, afirmă că poliția nu i-a arătat legitimațiile sau un mandat de percheziție, lucru pe care autoritățile îl neagă, conform documentelor judiciare. Tot autoritățile susțin că nu au percheziționat casa și că nu au mișcat nimic.
Atât familia, cât și poliția sunt de acord că Vitali a ieșit din ascunzătoarea sa din pivniță, iar fiicele lui au fugit spre el.
În documentele judiciare, atât familia, cât și poliția se acuză reciproc de violență, deoarece a avut loc o altercație în timp ce polițiștii încercau să-l aresteze pe Vitali.
El a fost scos afară din casă cu forța și, conform celor povestite de fiicele sale, poliția l-ar fi lovit cu un pistol electric. Anchetatul principal al cazului a fost transportat la spital cu arsuri provocate de apă clocotită în timpul altercației.
Atât Vitali, cât și soacra sa au fost urmăriți penal. El a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru absență nejustificată. Soacra sa a fost condamnată la doi ani de închisoare și la plata unei despăgubiri de 100.000 de ruble (aproximativ 1.000 USD) către polițistul care a fost rănit în timpul altercației.
O sursă familiarizată cu cazul a declarat pentru BBC că soția lui Vitali se simțea ușurată că soțul său se afla în închisoare și nu era trimis din nou pe frontul de război.
Războiul afectează grav viața locuitorilor din zonele rurale.
„Ne-au luat toți bărbații din sate, nu mai este nimeni care să facă munca grea, să aibă grijă de animale sau să pregătească proviziile pentru iarnă. Un copil e bolnav, celălalt moare de frică. Dacă-mi permiteți expresia, în sate au mai rămas doar femeile fluierând în vânt”, a zis o femeie.
Aceeași sursă a spus că mulți bărbați din zonă se simt într-o „situație imposibilă”: trimiși la război, fie că vor sau nu, în timp ce familiile lor rămân să lupte singure pentru supraviețuire acasă.
În ianuarie 2023, Roman, dintr-un sat aflat la granița ruso-mongolă, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru dezertare din unitatea sa militară.
Acest bărbat de 34 de ani, care fusese condamnat anterior de două ori pentru furt, a fost chemat sub arme în octombrie 2022, ca parte a mobilizării naționale ordonate de Putin.
El a petrecut doar o lună în armată înainte de a lipsi fără permisie și de a se întoarce acasă. S-a ascuns o vreme în pădure, iar familia sa l-a ținut ascuns în pivnița casei soacrei sale, până când autoritățile militare l-au prins în cele din urmă și l-au trimis la închisoare.
Totuși, ca infractor condamnat, i s-a oferit oportunitatea de a merge să lupte în Ucraina în loc să își ispășească pedeapsa. Roman a supraviețuit șase luni ca soldat de asalt și, conform regulilor de atunci – care între timp au fost modificate – a fost eliberat și s-a întors acasă în aprilie 2024.
Familia sa spune că cele șase luni petrecute pe front l-au lăsat traumatizat și incapabil să își reia viața de dinainte. Acum își petrece o mare parte din timp în pădure, acolo unde obișnuia să se ascundă de poliția militară.
Ca soldat de asalt recrutat din închisoare în 2023, Evdokimov beneficiază de o grațiere oficială, care anulează condamnarea sa de șapte ani pentru dezertare. Totuși, nu există documente care să ateste că a luptat în armată sau că a fost rănit în timpul serviciului.
Mulți veterani de război recrutați din închisori încearcă acum să dea în judecată Ministerul Apărării Rus pentru a obține recunoașterea statutului lor.
Pentru Roman însă, drumul de patru ore până la cel mai apropiat birou de recrutare pentru a încerca să-și rezolve problemele este pur și simplu prea dificil pentru a-l lua în considerare.
„Când m-am dus să-l văd, era puțin băut și mi-a spus: Poate ar trebui să mă înscriu ca soldat pe contract?'”, a povestit sora sa pentru BBC.
„Nu îl voi lăsa să plece, iar el se teme să mă lase pentru că știe cât de mult îmi pasă de el. Dar vrea să se întoarcă la camarazii săi, pentru că unii dintre ei mor, iar el este îngrijorat pentru ei. Suferă că nu este acolo”, a mai zis femeia.
Aceste cazuri sunt doar o mică fracțiune din numărul mare care ajunge acum în instanțe.
Registrele oficiale arată că, în 2024, aproximativ 800 de soldați erau condamnați în fiecare lună pentru absență fără permisie, refuzul de a respecta ordinele sau dezertare. Potrivit Mediazona, această cifră este dublă față de anul precedent și de peste 10 ori mai mare decât numărul condamnărilor înainte de începerea războiului.
Nu există statistici oficiale despre câți membri ai familiilor au fost de asemenea condamnați pentru că au ajutat soldați care au fugit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci