Preţul ouălor s-ar putea dubla de sărbători

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Gripa aviară a dus deja la reinventarea industriei de prăjituri din Franţa după reţete adaptate şi a schimba politica magazinelor în Marea Britanie. Ce urmează?

Publicitate

Peste 50 de milioane de păsări au murit de gripa aviară în Statele Unite ale Americii, potrivit Departamentului pentru Agricultură (USDA). Statistica include găini şi curcani, iar numărul a depăşit un record anterior, stabilit în 2015. Au fost afectate păsări din peste 40 de state, mai mult decât dublul numărului de state afectate în focarul precedent. Boala este răspândită de păsările sălbatice, iar riscul pentru oameni este scăzut, au anunţat specialiştii. Decesele au dus la creşterea preţurilor la ouă şi carne de curcan înainte de sărbătoarea Zilei Recunoştinţei.

Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor consideră că epidemiile sunt rezultatul comerţului internaţional, al practicilor agricole şi al păsărilor sălbatice migratoare. Potrivit organizaţiei, peste 4,6 milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate numai între jumătatea lunii octombrie şi jumătatea lunii noiembrie.

Producătorii francezi de alimente reduc producţia

Majorarea de peste două ori a preţurilor ouălor în Franţa, din cauza creşterii preţurilor furajelor şi energiei şi a ofertei insuficiente, după cea mai gravă criză de gripă aviară din istorie, i-a determinat pe unii producători de alimente fie să reducă producţia fie să schimbe reţetele, transmite Reuters. Atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite s-au confruntat în acest an cu una dintre cele mai grave crize de gripă aviară din toate timpurile, zeci de milioane de păsări fiind sacrificate în fiecare regiune.

Inclusiv producţia mondială de ouă, care a atins 1.500 de miliarde în 2021, este aşteptată să scadă în acest an pentru prima dată în istorie, după un declin de 4,6% în Statele Unite, de 3% în UE şi o scădere de 8% în Franţa, cel mai mare producător de ouă din bloc, a declarat grupul industrial francez CNPO. „Suntem într-o situaţie care nu s-a mai văzut până acum. În crizele anterioare obişnuiam să apelam la importuri, în special din Statele Unite, dar în acest an situaţia este proastă peste tot”, a spus vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel. Scăderea vine într-un moment al cererii puternice a consumatorilor pentru ouă, văzute ca o sursă ieftină de proteine ​​într-o perioadă de inflaţie mare.

O schimbare a reţetei ar putea fi schimbarea tipurilor de ouă, reducerea volumului folosit sau, mai rar, schimbarea acestora cu alternative precum proteinele din mazăre sau lapte. Preţurile ouălor din supermarketurile franceze au crescut cu aproximativ 15%-20% de la începutul anului, în urma unei legi care indexează preţurile alimentelor din supermarketuri în funcţie de costurile pentru hrana animalelor consemnate de producători.

Dar preţurile ouălor din industrie pe piaţa spot franceză, care sunt, de asemenea, legate de cerere şi ofertă, s-au tranzacţionat săptămâna trecută la 2,2 euro kilogramul, mai mult decât dublul preţului de la începutul anului şi cu aproximativ 65% peste preţul lor mediu în această perioadă a anului, a spus Coulombel. Era probabil ca preţurile să depăşească un record de 2,3 euro/kg înainte de sfârşitul anului 2022, din cauza cererii în creştere la sfârşitul anului, dar vor rămâne în continuare cu mult sub preţurile spot din SUA pentru ouăle standard, aflat acum la 4,24 euro/kg, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel