Tănase Stamule (PNL) a fost invitatul lui Bogdan Chirieac la DCNews, unde a vorbit, printre altele, despre criza de energie din prezent care a generat tarife exorbitante.
Publicitate
Scumpirea gazelor, creșterea prețurilor certificatelor de carbon și lipsa investițiilor în producerea de energie electrică sunt motivele pentru care românii plătesc astăzi facturi uriaşe. "Situaţia este foarte complicată. Nu este o criză totală, dar e o criză. Se-ntâmplă lucruri mari la nivel macroeconomic. Cel mai important lucru despre care nu se vorbeşte atât de mult în spaţiul public este subvenţionarea preţului la electricitate şi la gaz. Guvernul României şi-a asumat această subvenţionare tocmai ca să existe, cât de cât, o "pace socială". Acest preţ reprezintă astăzi 2% din PIB, deci vreo 40 de miliarde de lei. Societatea noastră continuă să funcţioneze ca şi cum nu s-ar întâmpla nimic pe plan internaţional cu preţul la energie. Facturile vin la fel, doar că puţină lume ştie că diferenţa este plătită de Guvern. Asta este principala provocare pe care o are Guvernul: să poată continua această schemă până-n primăvara anului viitor când se estimează că vor începe să scadă preţurile la energie" a spus liberalul Tănase Stamule.
Jurnalistul Bogdan Chirieac a intervenit: Deci, spuneţi că această compensare a facturilor la energie costă statul român 5 miliarde de euro?
Stamule: Asta este o decizie politică foarte bună, pentru că altfel ar fi intrat foarte multe gospodării în faliment, însă este un cost pe care trebuie să-l înţelegem. Nu s-a discutat foarte mult despre de ce a trebuit să se crească puţin taxele, pentru că avem 2% cheltuieli suplimentare cu această subvenţionare a consumului populaţiei de către Guvern. Pur şi simplu, populaţia nu era pregătită economic ca să ne crească de zece ori facturile.
Chirieac: Majoritatea producătorilor de energie din România sunt deţinuţi de stat, sunt companii cu capital de stat. Păi... profitul ăsta uriaş care s-ar fi făcut dacă preţul era preţul pieţei se ducea la compania de stat. Statul lua dividendul şi compensa oamenii, nu?
Stamule a explicat: Preţul este un preţ liber. Statul nu poate spune care este, pentru că nu toţi producătorii sunt de stat. Există, într-adevăr, o mare parte, dar sunt şi privaţi, tot mai mulţi, pe eolian, pe gaz etc. Şi atunci preţul se formează liber. Există o legislaţie mai nouă pentru a supraimpozita profiturile nelegitime. Dacă o astfel de companie are de zece ori mai mare profit ca în anii precedenţi, statul intervine şi ia 90% din profit. Deci, acele companii care fac speculă sunt supraimpozitate cu 90%. Să nu uităm că există şi acest deficit de producţie pe zona de electricitate... noi sperăm să se încheie, anul acesta, proiectele cât mai multe pe solar, pe eolian ca să avem o capacitate suplimentară de producţie, pentru a echilibra oferta cu cererea.
Pentru a-i ajuta pe români să facă față facturilor, statul a optat pentru o schemă complicată care pune presiune pe furnizori, deoarece până la decontarea de către stat a sumelor din plafonare și compensare, furnizorii sunt cei care finanțează schema de sprijin. În ultimii 10 ani, România a devenit dintr-o țară exportatoare, o țară ce importă energie. 80% din producția de energie din România este deținuță de statul român.
Tănase Stamule este conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Administrarea Afacerilor (cu predare în limbi străine) din cadrul Academiei de Studii Economice şi predă cursurile de Managementul Afacerilor și Management Intercultural, în limba germană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu