Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca un embargo asupra importurilor de petrol rusești – pe mare și prin conducte – să intre în vigoare în termen de șase luni, cu eliminarea treptată a produselor rafinate până la sfârșitul anului.
Planul face parte dintr-un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează Moscova, după declanșarea invaziei Ucrainei.
Comercianții au avut opinii mixte cu privire la faptul dacă o interdicție a petrolului rusesc s-ar concretiza, deși Germania a renunțat de săptămâna trecută să mai facă opoziție inițiativei.
Von der Leyen a mai propus ca Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, precum și alte două bănci majore să fie deconectate de la sistemul internațional de plăți bancare SWIFT.
„Rusia furnizează aproximativ un sfert din importurile de petrol din UE, Germania, principalul cumpărător, importând aproximativ o treime din petrolul său, numai anul trecut.
Este posibil ca această evoluție să creeze consecințe pentru economia UE, în special pentru Germania, cu potențialul de a crește nivelul prețurilor și de a exacerba contextul inflaționist”, a declarat Victoria Scholar, șefa de investiții la Interactive Investor, într-o notă adresată clienților, citată de publicația MarketWatch.
Țițeiul West Texas Intermediate a crescut cu 3,9%, la 106,31 dolari pe baril. Prețul de marți era de 102,41 dolari pe baril la New York Mercantile Exchange.
Țițeiul Brent BRN00 a crescut cu aproape 4,%, la 109,08 dolari pe baril, la o zi după ce era în scădere cu 2,4%.
Contractele futures pe gaze naturale NGM22 au crescut cu 1,6%. la 8,079 dolari per milion de unități termice.
Benzina a crescut în SUA cu aproape 3%, la 3,605 dolari pe galon (4,5 litri).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News