Prețul petrolului crește cu 1% pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și reducerii producției din Libia

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Conflictul din Orientul Mijlociu a dus la creșterea prețului petrolului.

Prețul petrolului a crescut marți cu 1%, recuperând pierderile din sesiunea anterioară, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionare cauzate de escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu, de datele mai bune din sectorul serviciilor din SUA și de reducerea producției la câmpul petrolier Sharara din Libia.

Futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 76 de cenți, sau 1%, ajungând la 77,06 dolari pe baril la 06:38 GMT, în timp ce futures pentru țițeiul West Texas Intermediate din SUA au urcat cu 92 de cenți, sau 1,26%, până la 73,86 dolari. Luni, ambele benchmark-uri au scăzut cu aproximativ 1% pe fondul scăderii piețelor globale de acțiuni.

Scăderea prețului petrolului a fost limitată de îngrijorările tot mai mari că Iranul, un important producător din Orientul Mijlociu, ar putea riposta împotriva Israelului și a SUA pentru asasinarea unui lider Hamas în Teheran și pentru un atac israelian care a ucis un comandant Hezbollah în Liban, ceea ce ar putea duce la un război regional mai extins.

Luni, cel puțin cinci militari americani au fost răniți într-un atac asupra unei baze militare din Irak, au declarat oficiali americani pentru Reuters. Nu era clar dacă atacul era legat de amenințările de retaliere. SUA au îndemnat țările să transmită Iranului că escaladarea nu este în interesul său, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat luni.

"Petrolul pare să fi recuperat o parte din pierderi, pe măsură ce îngrijorările mai ample legate de o posibilă escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu continuă să adauge îngrijorări pe piața petrolului. Posibilitatea unui război total în Orientul Mijlociu devine reală, amenințând aprovizionările globale," a declarat Priyanka Sachdeva, analist senior de piață la Phillip Nova din Singapore, într-un e-mail.

Petrolul a fost susținut și de datele de peste noapte care arată că activitatea sectorului serviciilor din SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume, a revenit după un minim de patru ani în iulie. Creșterea prețurilor a avut loc și pe fondul unei redresări mai ample pe piețele de acțiuni din Asia, după ce acestea au plonjat luni.

"Redresarea generalizată a sentimentelor de risc și datele mai reziliente din sectorul serviciilor din SUA oferă un anumit suport pentru prețuri," a spus strategul de piață de la IG, Yeap Jun Rong, într-un e-mail.

"Îngrijorările legate de riscurile de creștere din SUA sunt diminuate de reziliența activităților din sectorul serviciilor din SUA, dar ar putea fi nevoie de mai mult pentru a reasigura piețele de o perspectivă mai puternică a cererii globale pentru petrol."

Îngrijorările legate de producția mai scăzută la câmpul petrolier Sharara din Libia, cu o capacitate de 300.000 de barili pe zi, au susținut și ele prețurile. Producția la acest câmp, unul dintre cele mai mari din țară, a scăzut cu aproximativ 20% din cauza protestelor. Aceste probleme de producție au compensat o parte din pesimismul macroeconomic anterior de pe piață, au spus analiștii de la ING într-o notă pentru clienți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel