Pretul petrolului. De ce este atat de important

Ultimele recesiuni economice au fost precedate de fluctuatii majore ale pretului petrolului, astfel ca recentele scaderi dramatice de pret fac tot mai previzibila o noua criza financiara.

In ultimii ani, pretul petrolului a fost intr-un adevarat roller coaster, scazand de la varfurile sale din 2014, urmand apoi o revenire la inceputul acestui an, pentru ca mai apoi sa inregistreze noi scaderi masive, spre finalul lui 2018 - toate cu consecinte uriase pentru economia mondiala si, in special, pentru statele producatoare de petrol.

Reuniunea Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC), incheiata joia trecuta fara un acord final ferm de reducere a productiei, a facut ca vineri pretul petrolului sa scada din nou cu aproape 5%.

Astfel, pe 21 decembrie, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol 'light sweet crude' cu livrare in luna februarie a scazut cu 1,32 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 45,88 dolari. La bursa ICE Futures, cotatia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna februarie a scazut cu 2,89 dolari, ajungand la inchidere la valoarea de 54,35 dolari. Cotatiile sunt la cel mai mic nivel din ultimul an, iar analistii financiari pun scaderile de pret pe seama ingrijorarilor legate de oferta excedentara si de perspectiva cererii, pietele de capital fiind afectate de majorarea dobanzilor in Statele Unite, transmite Reuters.

Iranul a solicitat exceptarea sa de la reducere, in urma sanctiunilor acordate de SUA, reiterate in luna noiembrie, care care au dus deja la reducerea exporturilor sale, afectand productia globala cu mai mult de un milion de barili pe zi.

Analistii avertizeaza ca vor fi necesare reduceri importante de productie pentru a inversa tendinta de scadere a preturilor. Rusia a anuntat deja ca vrea sa-si reduca productia de titei cu maximum 150.000 de barili pe zi pentru primele trei luni ale anului 2019.

Impactul pe care l-a avut in ultimii ani scaderea pretului petrolului s-a vazut cel mai bine in Venezuela. Potrivit Reuters, productia de petrol a tarii a scazut la jumatate de la inceputul anilor 2000, la 1,5 milioane de barili pe zi, afectata de lipsa investitiilor in industria petroliera.

Scaderea pretului petrolului a determinat guvernul socialist al lui Nicolas Maduro sa reduca dramatic cheltuielile publice, ducand la o criza uriasa in ceea ce priveste produsele alimentare si medicamentele. Situatia aceasta a provocat tulburari publice in masa si a adus tara in pragul razboiului civil.

Intr-o mai mica masura, Nigeria si Rusia au fost afectate in ultimii ani de fluctuatiile pretului petrolului. In aceste tari, dependenta prea mare de veniturile din petrol a afectat grav economiile.

La nivel global, exista preocupari cu privire la corectia preturilor din ultimele sase luni care ar putea declansa urmatoarea recesiune economica.

Productia de petrol de la cei mai mari producatori din lume a crescut, de la sfarsitul lui 2017, la 56,38 milioane bpd, reprezentand aproape 60% din consumul mondial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel