Preţul petrolului, la cel mai redus nivel din ultima perioadă, după discuţiile dintre Rusia şi Ucraina

Foto Ilustrativ/Pexels Jan-Rune Smenes Reite
Foto Ilustrativ/Pexels Jan-Rune Smenes Reite

Preţul petrolului a continuat să scadă marţi, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni, după ce discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au atenuat temerile privind întreruperi ale aprovizionării, iar creşterea numărului de cazuri de COVID-19 în China a alimentat îngrijorările referitoare la încetinirea cererii.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului a scăzut cu 4,4%, la 102,16 de dolari, după ce în sesiunea anterioară atinsese 100,05 dolari, în timp ce cotaţia barilului de ţiţei WTI american a coborât cu 4,58%, la 98,43 de dolari, tranzacţionându-se pentru prima dată de la 1 martie sub 100 de dolari, conform Agerpres.


Luni, ambele cotaţii au scăzut cu peste 5%


"Aşteptările unor evoluţii pozitive în discuţiile dintre Rusia şi Ucraina au sporit speranţele atenuării limitărilor de pe piaţa globală a ţiţeiului. Noile restricţii din China au majorat temerile privind încetinirea cererii", a apreciat Toshitaka Tazawa, analist la Fujitomi Securities Co Ltd.

China a raportat marţi 5.280 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr de la primul val epidemic de la începutul anului 2020. În ultimele zile, zeci de milioane de locuitori ai celei mai populate ţări din lume au fost plasaţi în carantină la domiciliu, în special în metropola tehnologică Shenzhen (sud), la porţile Hong Kong-ului.

Oficialii SUA au avertizat China să nu furnizeze Rusiei ajutor militar sau financiar. Dar India ar putea accepta oferta Rusiei de a cumpăra la reducere ţiţei sau alte materii prime, au anunţat doi oficiali indieni, un semn că Delhi vrea să continue relaţiile cu partenerul său comercial cheie.

"Chiar şi în cazul unui acord de încetare a focului, preţul petrolului ar urma să rămână la un nivel ridicat, Occidentul încercând în continuare să izoleze Moscova prin sancţiuni, ceea ce va limita aprovizionarea pieţei globale a petrolului", a avertizat Tsuyoshi Ueno, economist la NLI Research Institute.

Statele membre UE sancționează companiile petroliere ruseşti, dar vor continua să cumpere petrol de la ele


Cele trei mari companii petroliere ruseşti sunt deja supuse unor restricţii europene cu privire la împrumuturi şi finanţarea datoriilor. Conform unui nou pachet de sancţiuni ce urmează a fi discutat luni seara de diplomaţii europeni, Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft vor fi vizate şi de o interdicţie cu privire la investiţii, care ar urma să le îngheţe finanţarea provenită de la surse din UE pentru noi proiecte de explorare şi producţie.

Cu toate acestea, ca o dovadă a îngrijorărilor UE cu privire la impactul sancţiunilor asupra preţurilor şi livrărilor de ţiţei, guvernele UE au insistat asupra necesităţii de a clarifica că noile măsuri nu vor împiedica statele şi companiile din UE să cumpere petrol de la cele trei firme ruseşti, a precizat sursa citată de Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel