Prețul petrolului este pe cale să înregistreze cea mai mare creștere săptămânală de la sfârșitul lunii august, sentimentul pieței fiind susținut de diminuarea îngrijorărilor legate de impactul variantei Omicron coronavirus asupra creșterii economice globale și a cererii de combustibil, scrie Reuters
Referințele Brent și WTI se îndreptau spre creșteri de aproximativ 8% în această săptămână, prima majorare săptămânală din ultimele șapte. Contractele futures pentru țițeiul Brent au crescut cu 99 de cenți, sau 1,3%, la 75,41 dolari pe baril, după ce joi au scăzut cu 1,9%.
Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 1,08 dolari, sau 1,5%, la 72,02 dolari, după ce în ziua precedentă au scăzut cu 2% într-o ședință volatilă.
La începutul săptămânii, piața petrolului recuperase aproximativ jumătate din pierderile suferite de la izbucnirea epidemiei Omicron din 25 noiembrie, prețurile fiind motivate de primele studii care sugerează că trei doze de vaccin COVID-19 de la Pfizer (PFE.N) oferă protecție împotriva variantei Omicron.
Ceea ce ține în frâu prețurile sunt scăderea traficului aerian intern în China, din cauza restricțiilor mai stricte de călătorie, și încrederea mai slabă a consumatorilor după mici epidemii repetate.
Între timp, agenția de rating Fitch a retrogradat dezvoltatorii imobiliari China Evergrande Group și Kaisa Group, afirmând că aceștia nu și-au respectat obligațiile offshore. Acest lucru a întărit temerile legate de o potențială încetinire a sectorului imobiliar din China, precum și a economiei mai largi a celui mai mare importator de petrol din lume, transmite Mediafax.
Piaţa interbancară a revenit în noiembrie pe excedent de lichiditate, iar surplusul a fost de aproximativ 3 mld. lei, după ce în octombrie a fost pe deficit de circa 658 mil. lei.
Anterior, timp de şase luni consecutive, până în septembrie, piaţa interbancară a fost excedent de lichiditate. La finalul primelor nouă luni din 2021 era excedent de 4,2 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.
Fluctuaţiile de lichiditate vin într-un context în care rata anuală a inflaţiei a accelerat, urcând în octombrie spre 8% an/an, de la 6,3% în septembrie, cursul valutar a rămas în apropierea nivelului de 4,95 lei/euro, iar dobânzile din piaţa interbancară tot cresc din octombrie, menţinându-se în continuare peste dobânda-cheie.
Împrumuturile de urgenţă (Lombard) ale băncilor de la BNR au scăzut în noiembrie la 790,8 mil. lei, de la 1,94 mld. lei în octombrie, iar depozitele la facilitatea de depozit s-au majorat la 1,64 mld. lei.
Dobânzile interbancare au crescut în octombrie şi noiembrie după ce BNR a majorat dobânzile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu