Prețul petrolului scade cu mai mult de 1 dolar/baril, deoarece oficialii israelieni caută să evite un război mai larg în Orientul Mijlociu

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Prețurile petrolului au scăzut cu mai mult de 1 dolar pe baril, luni, după ce oficialii israelieni au declarat că doresc să evite atragerea Orientului Mijlociu într-un război total, răspunzând în același timp unui atac mortal cu rachete în Înălțimile Golan ocupate de Israel în weekend.

Prețurile Futures Brent pentru livrarea din septembrie au scăzut cu 1,39 dolari, ajungând la 79,74 dolari pe baril, o pierdere de 1,7%. Petrolul american a scăzut cu 1,40 dolari, ajungând la 75,76 dolari pe baril, o scădere de 1,8%.

Doi oficiali israelieni au declarat luni, pentru Reuters, că Israelul dorește să lovească grupul libanez Hezbollah, susținut de Iran, pe care țara îl consideră responsabil pentru atacul de sâmbătă care a ucis 12 copii și adolescenți, fără a declanșa un conflict regional de amploare. „Aceasta implică faptul că un armistițiu în Gaza nu ar fi prea departe în viitor,” a spus Bob Yawger, director de futures pentru energie la Mizuho, în New York.

Duminică, cabinetul de securitate al Israelului a autorizat guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu să decidă „modul și momentul” unui răspuns la atacul de pe un teren de fotbal. Israelul a promis represalii în Liban împotriva Hezbollahului susținut de Iran, care a negat responsabilitatea pentru atac. Duminică, avioanele israeliene au lovit ținte în sudul Libanului.

Tensiunile au stârnit îngrijorări în rândul investitorilor cu privire la impactul potențial asupra producției de petrol din cea mai mare regiune producătoare de petrol din lume, dar până acum producția nu a fost afectată. „În ciuda tensiunilor geopolitice reînnoite în Orientul Mijlociu, lipsa oricăror întreruperi de aprovizionare limitează orice reacție pozitivă a prețurilor,” a spus analistul UBS Giovanni Staunovo.

Indicele Brent și WTI au pierdut 1,8% și respectiv 3,7% săptămâna trecută din cauza cererii scăzute din China și a speranțelor unui acord de armistițiu în Gaza. Datele publicate în această lună au arătat că importurile totale de petrol ale Chinei au scăzut cu 11% în prima jumătate a anului 2024, ridicând îngrijorări cu privire la perspectivele generale ale cererii în cel mai mare importator de petrol brut din lume.

Prețurile au scăzut, de asemenea, la sfârșitul săptămânii trecute din cauza știrilor că uriașa rafinărie de petrol Dangote din Nigeria revinde încărcături de petrol american și nigerian după probleme tehnice la uzină.

Între timp, piețele monitorizează producătorul de petrol Venezuela după ce autoritatea electorală a țării a declarat că președintele Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, în ciuda multiplelor sondaje de ieșire care indicau o victorie a opoziției. Statele Unite au spus anterior că vor „calibra” politica de sancțiuni față de Venezuela, în funcție de modul în care decurge alegerile în națiunea membră OPEC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel