Din cauza scumpirii carburanților, fermierii români au anunțat ca prețul la miei se va dubla anul acesta. Un kilogram de carne de miel va cost dublu fața de anul anterior.
Prețul cărnii de miel este de circa 18.50 lei + TVA, însă producătorii din zona Sibiului spun că până de Paște prețul ar putea urca la 40-45 de lei, adică cu circa 30% mai mult decât anul precedent. Vinovată de această majorare ar fi creșterea costurilor la cereale si carburanți, potrivit Agrointel.
Fermierii însă nu își fac griji că vor rămâne cu miei pe stoc. Animalele care nu se vor vinde în România vor merge la export. Pe piața arabă în mod special, cererea de carne de miel româneasca este extrem de mare.
Rămâne de văzut însă, câți români își vor putea permite să pună pe masa de Paște carne de miel, având in vedere noile prețuri preconizate.
Fermierii sibieni au declarat că printr-o creștere a prețului cu aproximativ 30% speră să reușească să acopere parțial costurile de producție din ce in ce mai mari, datorate în cea mai mare parte de creșterea prețului la carburanți.
”Preţurile la miei sunt în prezent la 18,5 lei plus TVA. Nu ştim cât va ţine preţul. La Paşti un kilogram va fi de 40-45 de lei. Majorarea costurilor este principala vinovată pentru un meniu de Paşte mai scump cu până la 20-30 de procente faţă de anul trecut. Şi de două ori mai mare decât este acum”, a spus Mihai Şopa, crescător de ovine din Sibiu, pentru Observator Antena 1.
Și președintele Asociației Eco Miorița, lorin Dragomir, a declarat că prețurile vor fi mai mari din cauza scumpirii motorinei şi benzinei, dar și a cerealelor:
”S-au scumpit şi grâul, şi porumbul, şi furajele, toate s-au scumpit, motorină, benzină, toate au mărit preţurile. Preţul la carnea de miel va fi 40 şi 45 de lei tăiat, carcasă, şi în jur de 20 de lei la viaţă. Aşa preconizăm altfel nu o să putem să ne acoperim cheltuielile de peste iarnă”, declară acesta.
”Sunt foarte uimit de prețul la motorină. Cu toate că obținem un sprijin de 1 leu și ceva/litru de motorină, dar la scumpirile ce o fost nu se simte. Ne uităm la țările UE care își iau motorina pentru agricultură la aproape jumătate de preț, dar ce putem face noi? Eu m-am așteptat la instabilitate pentru că guvernanților noștri pare că nu le pasă. De oierit nu mă las, că asta e meseria mea. Nu putem lăsa terenurile în paragină, ce să facem? ”, a spus Grigore Creța, oier din Ruștior, județul Bistrița-Năsăud.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News