În ultima perioadă, prețul porumbului a început să urce pe piețele internaționale, pe fondul temerilor legate de recolta din Statele Unite ale Americii.
O mare parte din recolta americanilor de anul acesta ar putea fi compromisă, în condiţiile în care ploile nu și-au mai făcut apariția de mult.
”Peste ocean se întâmplă un scenariu pe care nimeni nu îl dorea și nu îl anticipa. Este o vară neagră pentru Statele Unite. Indiana, Ilinois și Iowa nu primesc precipitații, iar starea porumbului american se degradează în fiecare zi. 57% din porumbul american se află în zone lovite de secetă, ceea ce va conduce la o reducere drastică a cantității de porumb pe care o va genera SUA. Astfel, vedem prețurile cum urcă câte puțin, în fiecare zi, pe Chicago Board of Trade, din simplul motiv al vremii”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea Agrojurnal, potrivit agro.tv.ro.
Cât privește România, prognozele de la momentul actual indică o oarecare stabilitate pe piaţa cerealelor, iar porumbul nu pare în pericol deocamdată. Există, însă, riscul ca eventualele episoade de caniculă anunţate pentru vara aceasta să afecteze recolta pe teritoriul ţării noastre. ”În Europa, încă este liniște, nu se întrevăd tăieri de producție, sperăm că precipitațiile vor fi binefăcătoare. Însă, dacă va veni căldura, va pustii iarăși recolta la nivel european. (…) Ucraina indică o stare de vegetație a porumbului foarte bună și vor genera circa 26 milioane de tone. Luat totul într-un ansamblu, vedem deja cum cumpărătorii urcă prețurile în Portul Constanța. Unii sunt foarte competitivi, până la 200 euro/tonă, alții rămân la un prag de 190 euro/tonă”, a mai precizat Cezar Gheorghe, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu