Preţuri locuinţe 2019 Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara

Trafic București
Trafic București

Românii se află printre europenii ale căror cheltuieli cu locuinţele sunt cele mai scăzute din UE, chiar dacă anul 2018 s-a remarcat inclusiv printr-o creştere a preţurilor pentru locuinţe atât în Bucureşti, cât şi în centrele regionale - Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, conform unui studiu de specialitate. 

La nivel regional cele mai mari scumpiri au fost în Cluj-Napoca (sub 1%, până la o medie de 1.500 euro/mp), Iaşi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp) şi Timişoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp). Potrivit studiului, factorii cu influenţă majoră asupra pieţei imobiliare autohtone în 2018 au fost evoluţia ROBOR şi creşterea cererii şi a preţurilor. 

În UE, singurele state unde locuitorii plătesc mai puţin decât în România pentru o locuinţă sunt Bulgaria (69% sub media UE) şi Polonia (63% sub media UE). Conform studiului RE/MAX România, la polul opus se află Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) şi Danemarca (53% peste media UE). 

Cererea de locuinţe este în creştere

Cererea de locuinţe este în continuă creştere, fapt confirmat şi de avansul solicitărilor pentru autorizaţii de construire. În primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 7,6% faţă de primele şapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale INS.

Prognoza pentru 2019, conform datelor studiului, arată o stagnare a preţurilor locuinţelor, o scădere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casă şi ROBOR nu mai mare de 3,5%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel