Preţuri locuinţe 2019 Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara

Trafic București
Trafic București

Românii se află printre europenii ale căror cheltuieli cu locuinţele sunt cele mai scăzute din UE, chiar dacă anul 2018 s-a remarcat inclusiv printr-o creştere a preţurilor pentru locuinţe atât în Bucureşti, cât şi în centrele regionale - Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, conform unui studiu de specialitate. 

La nivel regional cele mai mari scumpiri au fost în Cluj-Napoca (sub 1%, până la o medie de 1.500 euro/mp), Iaşi (+2,9%, de la 1.016 euro/mp la 1.045 euro/mp) şi Timişoara (+0,3%, de la 1.200 euro/mp la 1.204 euro/mp). Potrivit studiului, factorii cu influenţă majoră asupra pieţei imobiliare autohtone în 2018 au fost evoluţia ROBOR şi creşterea cererii şi a preţurilor. 

În UE, singurele state unde locuitorii plătesc mai puţin decât în România pentru o locuinţă sunt Bulgaria (69% sub media UE) şi Polonia (63% sub media UE). Conform studiului RE/MAX România, la polul opus se află Luxemburg (63% peste media UE), Marea Britanie (59% peste media UE) şi Danemarca (53% peste media UE). 

Cererea de locuinţe este în creştere

Cererea de locuinţe este în continuă creştere, fapt confirmat şi de avansul solicitărilor pentru autorizaţii de construire. În primele 7 luni ale anului au fost eliberate 24.950 de autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 7,6% faţă de primele şapte luni ale anului precedent, conform datelor oficiale ale INS.

Prognoza pentru 2019, conform datelor studiului, arată o stagnare a preţurilor locuinţelor, o scădere cu 25% a fondurilor pentru Prima Casă şi ROBOR nu mai mare de 3,5%. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel