Președintele Sindaliment, Dragoș Frumosu, spune că alimentele vor continua să se scumpească.
Președintele Sindaliment, Dragoș Frumosu, a declarat, la un post TV, că alimentele se vor scumpi și că în acest moment este ”imposibilă” o plafonare a prețurilor la mâncare.
”Sigur că va fi în continuare o tranșă de scumpiri. Plafonarea prețurilor la energie și la gaze reprezintă o măsură bună, dar nu suficientă astfel încât prețurile undeva să se așeze. Ele au explodat, este greu de oprit în momentul de față, iar creșteri de prețuri vor fi în continuare”, a declarat Dragoș Frumosu pentru Antena 3.
Potrivit acestuia, o plafonare a prețurilor la alimente ”este irealizabilă” în condițiile în care prețurile la combustibili, gaze și energia electrică ”au crescut enorm de mult”.
”Sigur, dacă plafonezi începând cu materia primă și toate celelalte utilități în cazul nostru le plafonezi la același moment, la același nivel de preț de la data decisă, hotărâtă pentru această plafonare este cu totul și cu totul altceva.
Este foarte greu de făcut acest lucru. Urmărim ce se întâmplă: vedeți, de mâine, teoretic, ar trebui să fie plafonate prețurile la gaze și energie electrică, dar nimeni nu a spus ce vom face noi cu facturile pe lunile decembrie și ianuarie, ce vom face noi începând cu 1 aprilie pentru că sunt niște măsuri care se iau pe moment în condițiile în care ai scăpat situația de sub control, în condițiile în care n-ai gândit și n-ai luat măsuri în momentul liberalizării prețurilor, după jumătate de an este foarte greu să vii să îndrepți această situație, iar influențele lor le vedem deja, le simțim în buzunare și le vom vedea în continuare.
Deci, (...) este imposibilă o plafonare a prețurilor alimentelor în condițiile actuale când celelalte prețuri au depășit cu mult puterea de înțelegere”, consideră Dragoș Frumosu.
În ce privește facturile la utilități, reprezentanții Fundației pentru Apărarea Cetățenilor împotirva Abuzurilor statului le recomandă românilor să țină o evidență a facturilor și le oferă AICI pașii de urmat în cazul în care consideră că facturile lor sunt foarte mari.
”Facturile continuă să fie foarte mari, iar, dacă la diferențe de 20% ne resemnăm, deși nu este firesc, la diferențe de 300%, simțim că ne fuge pământul de sub picioare. Știm că nu aveam cum să consumăm atât de mult. Ne supărăm, ne înfuriem, cerem socoteală, dar, dacă nu facem ceva practic, noi rămânem cu paguba, pentru că, în locul nostru, nu se va lupta altcineva.
În plus, cu cât se înregistrează mai multe reclamații, cu atât mai mult atragem atenția și forțăm instituțiile statului să ia măsuri, să controleze și să îndrepte situația, deoarece așa vor vedea că nu este o situație izolată, ci o practică generalizată și nedreaptă. La urma urmelor, decidenții le permit acestor producători și furnizori, prin acțiunile sau pasivitatea lor, să ne încarce facturile nejustificat. Este tot obligația lor să rezolve problemele. Datoria noastră, față de noi înșine este să îi forțăm să își facă treaba, iar noi să ne rezolvăm problema!”, precizează de la Fundația amintită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu