Începând de sâmbătă, odată cu anunțul președintelui Klaus Iohannis că va da decret pentru instaurarea stării de urgență, prețurile la produsele alimentare, în special, au început să crească, după cum au semnalat mai multe persoane, atât în București, cât și în țară.
Pentru a vedea care este cauza acestor scumpiri, chiar dacă nu foarte mari, dar care afectează buzunarul și coșul zilnic al românului, am solicitat părerea lui Sorin Mierlea, președinte InfoCons, care avertizează că pot apărea tot felul de speculanți, dar și că oamenii trebuie să fie atenți la ceea ce cumpără:
”Pentru anumite grupe de produse, în special cele de strictă necesitate, se poate decide guvernamental o plafonare a prețurilor. Problema cea mai gravă este purtarea compulsivă a consumatorilor de a achiziționa produse și nu mai citesc etichete, existând posibilitatea de a fi înșelați. În astfel de situații, apar unii care încearcă să păcălească consumatorul. Oamenii trebuie să fie conștienți și asupra condițiilor de depozitare, pentru a nu ieși din termenul de valabilitate și, consumându-le, să capete alte boli”, a declarat Mierlea.
La rândul său, Dragoș Frumos, președintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, a declarat pentru DCNews că o mare parte din vină o au ”bișnițarii de moment”:
”Spun un lucru și sper să nu fiu înșelat de discuțiile cu patronatele: Niciun producător nu gândește și n-a gândit să crească prețurile într-o perioadă de criză, într-o perioadă în care noi cerem facilități fiscale, într-o perioadă în care cerem să ne apărăm locurile de muncă ale angajaților. Sigur, pe piață se întâmplă creșteri de prețuri și nu vă ascund că sunt și firme mici care au distribuitori proprii, sunt bișnițarii de moment care prind orice moment ca să crească prețurile, și atunci, pe piața liberă, și mă refer la piață, la tarabe, la buticuri sigur că putem găsi niște creșteri de prețuri”, a spus Dragoș Frumosu.
”Am vorbit cu președintele patronatului din Morărit și Panificație și spunea că a văzut făina vândută la 8 lei kilogramul. Astea sunt speculații și bișnițarii sunt de vină. La producători nu va crește prețul având materie primă suficientă. Cert este că importurile vor scădea și vor fi aduse într-o perioadă de timp mai îndelungată în România ținând cont de epidemia de coronavirus. Indiferent de cine discutăm, eu cred că clasa noastră politică este inconștientă, pentru că trebuie să pună pe primul loc starea de sănătate a populației, dar, din nefericire, nu se găsesc nici medicamente suficiente, nici substanțe de protecție, măști etc. Starea de urgență trebuia decretată de mai de mult și dacă tot a dat-o ieri, azi trebuia deja aprobată de Parlament, cu cea mai mare viteză”, ne-a mai spus el.
”Faptul că nu se găsesc produsele medicale de strictă necesitate te face să te duci să umbli de nebun căutând, contrar indicației de a sta toată lumea în casă. Trebuie să rețineți că producătorii români nu cresc prețurile alimentelor. Trebuie să fim atenți la retaileri, la asociațiile marilor comercianți, la partea de bișnițăreală și, pentru minimum 30 de zile, ar trebui foarte bine să nu se modifice prețurile pe raft, astăzi față de ieri. Nu putem să admitem să vină niște bișnițari care vor să se îmbogățească într-o lună, niște șmecheri care vor să se îmbogățească pe spatele unor amărâți de români, care și dacă sunt trimiși acasă și dacă nu sunt trimiși acasă, au venituri foarte mici. Oricum, mâncare va fi pe raft”, a mai declarat Dragoș Frumosu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News