Prețurile medicamentelor, medicamentele compensate și taxa de clawback, sunt doar câteva dintre subiectele discutate de Gabriel Dina, director de programe Pfizer, în cadrul forumului HEALTH ROMANIA II - PIAȚA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA, ÎN FAȚA UNOR PROVOCĂRI.
Gabriel Dină, director de programe Pfizer, a vorbit la forumul HEALTH ROMANIA II - PIAȚA MEDICAMENTELOR DIN ROMÂNIA, ÎN FAȚA UNOR PROVOCĂRI, despre prețurile la medicamente și taxa clawback, dar și despre ceea ce ar trebui să se schimbe în această privință.
„Cred că discuțiile astea interminabile pe clawback și pe preț ar trebui să plece de la altă premiză. Cu toții ne dorim să închidem acel decalaj uriaș, în ciuda celor 37 de molecule puse (în lista de compensate, n.r.) care încă există în accesul la inovație. La noi a fost o competiție de genul 5 molecule, șapte molecule, 9 sau 37, asta în condițiile în care EMA, Agenția Europeană a Medicamentului și FDA-ul, aprobă cam 60 de molecule inovative. Adică medicamente care îndeplinesc condiții de calitate, eficacitate și siguranță. În mod normal toate ar trebui să intre în compensare. Ideea este la ce preț! Și să încurajăm competiția! Și atunci discuția asta e oricum falsă. Ne blocăm tot timpul în prețul de listă. Ceea ce contează cu adevărat este prețul net. Și acolo avem deja câteva exemple de contractare unde de fapt prețul net este comensurat cu realitățile economice ale României. Deci, sper să susținem aceste inițiative de plată pe valoare, de plată pe performanță, alocarea resurselor, importanța prevenției", arătat Gabriel Dina.
În cadrul intervenției sale Gabriel Dina a vorbit și despre necesitatea prevenției în România și a dat un exemplu în cazul accidentelor cerebrale vasculare.
”Avem 64.000 de AVC-uri în România și 50.000 de decese, anuale. Pe partea de prevenție nu se face nimic și eu cred că este total iresponsabil financiar și moral să adresăm în continuare, în ideea că vom putea controla costurile, doar partea de ofertă. Aici va trebui să conștientizăm cetățenii despre importanța implicării lor în managementul bolilor. Asta nu se poate face fără un sprijin politic”, a mai spus Gabriel Dina.
VEZI MAI MULTE ÎN VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News