Preţurile mondiale la alimente au scăzut pentru a cincea lună consecutiv

Preţurile mondiale la alimente au scăzut pentru a cincea lună consecutiv / Foto: Pixabay, de Peggy cci
Preţurile mondiale la alimente au scăzut pentru a cincea lună consecutiv / Foto: Pixabay, de Peggy cci

Preţurile mondiale la alimente au scăzut şi în august, pentru a cincea lună consecutiv, potrivit FAO.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi august, pentru a cincea lună consecutiv, coborând şi mai mult faţă de maximul istoric atins în martie, reluarea exporturile ucrainene de cereale contribuind la îmbunătăţirea perspectivelor aprovizionării, transmite Agerpre4s, citând AFP.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna august indicele a scăzut cu 138 de puncte



În august, acest indice a scăzut la 138 puncte, faţă de valoarea revizuită de 140,7 puncte atinsă în iulie. Chiar dacă a scăzut timp de cinci luni, acest indice este în prezent cu 7,9% mai mare decât era în august 2021.

Potrivit FAO, preţurile cerealelor au scăzut cu 1,4% în august, faţă de iulie, ca efect al acordului încheiat între Ucraina şi Federaţia Rusia pentru deblocarea exporturile din principalele porturi din Marea Neagră şi a perspectivelor favorabile privind recolta de grâu în America de Nord şi Rusia. Dar preţul porumbului a crescut cu 1,5% luna trecută deoarece vremea extrem de călduroasă a redus perspectivele privind producţia din Europa şi SUA.

Preţurile uleiurilor vegetale, ale zahărului, cărnii şi produselor lactatelor au scăzut în august, reflectând îmbunătăţirea aprovizionării.

Producţia mondială de cereale în 2022



Tot vineri, FAO a dat publicităţii şi un set de estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2022. FAO se aşteaptă la o scădere a producţiei globale de cereale până la 2,774 miliarde de tone, faţă de previziunea precedentă, de 2,792 milioane de tone, cu 1,4% sub nivelul producţiei mondiale de cereale în 2021.

Înrăutăţirea previziunilor vine ca urmare a perspectivelor privind reducerea producţiei de porumb din emisfera nordică, din cauza condiţiilor meteo, şi a scăderii randamentelor în Uniunea Europeană, a precizat FAO.

Suntem pe cont propriu în fața scumpirilor. Mircea Coșea: Românii ar trebui să fie din ce în ce mai atenţi la banii pe care îi au

Pe de altă parte, creșterea prețului la produse alimentare este din ce în ce mai greu de suportat de către români în contextul în care salariile stagnează. Pe acest subiect a intervenit analistul economic Mircea Coșea la postul B1TV.

”Intrăm într-o perioadă în care lucrurile se accentuează într-o direcție extrem de prericuloasă și anume consumul scade. Scade consumul pentru că populația nu mai are bani după concedii, după faptul că nu au crescut veniturile dar au crescut prețurile. În 2-3 săptămâni vom avea o criză de lichiditate, adică populația nu va mai avea bani, nu are cum să aibă pentru că veniturile nu cresc sub nici o formă iar veniturile au tendință de creștere extraordinar de explozivă. Deci lucrurile merg înspre rău”, a declarat Mircea Coșea.

”Seceta este importantă, dar să ne gândim și la greșelile care s-au făcut în economia românească, prin întârzierea sau chiar refuzul luării unor măsuri de producție ca urmare a creșterii costului gazului, care au făcut ca prețul îngrășămintelor să fie foarte scump, iar această scumpire se vede în costul produselor. De ce nu s-a făcut nimic pentru ajutorarea fermierilor în direcția consumului de electricitate și de gaz, având în vedere că producția de legume și fructe a fost bazată în principal pe solarii care trebuie să fie încălzite? Dacă ar fi fost acordată o atenție mai mare fermierilor și producției interne am fi putut avea niște prețuri mai rezonabile”, a mai spus analistul economic Mircea Coșea.  Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel