Prețurile petrolului au atins, luni, la maximul mai multor luni, pe fondul așteptărilor că OPEC și aliații ar putea limita în februaarie producția la nivelurile actuale, în condițiile în care pandemia menține îngrijorările legate de evoluția cererii, relatează Reuters.
Prețurile au crescut în concordanță cu piețele financiare, prețul futures pentru petrolul Brent ajungând la 53,17 dolari pe baril, cel mai mare din martie 2020. Petrolul american WTI a atins 49,71 dolari pe baril, cel mai mare din februarie 2020.
Tendințele macroeconomice, incluzând un dolar mai slab și poziționarea investitorilor pentru o redresare în sectorul petrolier în acest an, ar putea sprijini prețurile petrolului, a declarat analistul Energy Aspects Virendra Chauhan.
Mohammad Barkindo, secretar general al Organizației țărilor exportatoare de petrol (OPEC), a declarat că, deși se așteaptă ca cererea de țiței să crească cu 5,9 milioane de barili pe zi (bpd) la 95,9 milioane bpd în acest an, grupul vede o mulțime de riscuri în prima jumătate a anului 2021.
"Abia începem să ieșim dintr-un an de tăieri investiționale profunde, de pierderi uriașe de locuri de muncă și cea mai gravă scădere a cererii de țiței înregistrată", a spus el.
Prețurile au închis anul 2020 cu aproximativ 20% sub media anului 2019.
OPEC și producătorii aliați, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, au decis luna trecută să crească producția cu 500.000 de barili pe zi în ianuarie, anticipând o creștere a cererii și au convenit să se întâlnească în fiecare lună pentru a revizui producția.
Analiștii de la Energy Aspects și RBC Capital au declarat că OPEC + va menține probabil nivelurile de producție din ianuarie și în februarie.
În Statele Unite, producția de țiței a rămas sub presiunea prețurilor mici și a cererii temperate, în scădere cu peste 2 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie față de începutul anului 2020, a arătat un raport guvernamental, precizează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News