Față de august 2021, prețurile producției industriale s-au majorat cu 53% în august 2022.
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 53% în august 2022, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS)
Faţă de iulie 2022, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut în august cu 1,9%
Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o creştere de 3,35% în august, faţă de iulie 2022, respectiv o creştere de 70,82% în comparaţie cu luna august a anului trecut.
De asemenea, în ceea ce priveşte piaţa externă, preţurile au scăzut cu 1,62% (faţă de iulie 2022), dau au crescut cu 22% (faţă de august 2021).
Pe marile grupe industriale, în august 2022, faţă de luna similară din 2021, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+158,13%), industria bunurilor intermediare (+24,60%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+17,92%), industria bunurilor de uz curent (+17,50%) şi industria bunurilor de capital (+11,08%).
Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 201%, industria extractivă (+92,58%), industria prelucrătoare (+22,36%) şi în sectorul de distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+19,37%), scrie Agerpres.
Creșterea costurilor energiei în Suedia a dus mai multe companii de producție pe punctul de a se închide, industria siderurgică a țării fiind afectată în mod deosebit de o creștere dramatică a costurilor de producție, relatează publicația suedeză Samnytt.
Compania de forjare a oțelului Bharat Forge din Karlskoga a experimentat o cvadruplare a prețurilor la energie electrică și riscă acum să fie forțată să-și oprească operațiunile. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că cuptoarele sale sunt electrice și consumă până la 60.000 de megawați-oră pe an, potrivit portalului de știri, iar creșterea prețurilor la energie a dus la creșterea costurilor de producție.
„Nu putem suporta aceste costuri, este complet imposibil”, a declarat pentru publicație managerul site-ului Niklas Blom.
Producția de componente din oțel la fabrică este esențială pentru alți producători, inclusiv pentru industria auto și esențială pentru lanțul de aprovizionare just-in-time - deoarece produce arbori cotiți și alte componente pentru vehiculele Volvo, cât și pentru Scania (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu