Prețurile record și ratele ipotecare ridicate descurajează cumpărătorii din Occident. Criză imobiliară ca cea din 2010

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Ritmul vânzărilor de locuințe existente a scăzut aproape de un nivel record în iunie, deoarece prețurile mult prea ridicate și ratele ipotecare persistente au descurajat cumpărătorii.

Datele de la Asociația Națională a Agenților Imobiliari din SUA arată că vânzările au scăzut cu 5,4% din mai până în iunie, atingând o rată anualizată de 3,89 milioane. Acesta este unul dintre cele mai lente ritmuri din 2010, potrivit Business Insider.

La reticența cumpărătorilor s-a adăugat și un al doilea record lunar consecutiv al prețurilor locuințelor. Prețul median al locuințelor existente a crescut cu 4,1% de la an la an, ajungând la 426.900 de dolari. Cele două dinamici se combină pentru a agrava un blocaj de lungă durată pe piața imobiliară. În timp ce problema era odată lipsa inventarului, vânzările de locuințe au rămas stagnante chiar și pe măsură ce au devenit disponibile mai multe unități. Este probabil ca unii cumpărători să aștepte ca ratele dobânzilor să înceapă să scadă.

"Locuințele stau pe piață puțin mai mult, iar vânzătorii primesc mai puține oferte" a spus economistul șef al NAR, Lawrence Yun, în raport. "Mai mulți cumpărători insistă asupra inspecțiilor și evaluărilor locuințelor, iar inventarul crește clar la nivel național."

Potrivit Redfin, chiar și acei cumpărători de locuințe care erau pregătiți să facă achiziția s-au răzgândit: aproximativ 15% dintre achizițiile de locuințe aflate sub contract au fost anulate, cel mai mare procent înregistrat pentru luna iunie. Orlando, Jacksonville și Tampa din Florida au condus aceste anulări, a spus firma imobiliară.

Inventarul scăzut continuă să fie factorul principal în aprecierea prețurilor, deși motivele din spatele acestuia sunt multiple. Pe de o parte, ratele ipotecare ridicate au ținut departe mulți potențiali vânzători de pe piață, ceea ce înseamnă că toți cumpărătorii depind mai mult de piața locuințelor existente. Dar, în timp ce construcțiile se bucură de cel mai mare boom din ultimii 16 ani, constructorii nu sunt aproape să reducă deficitul de cerere, a spus Zillow.

De fapt, agenția a raportat în iunie că, chiar dacă SUA nu ar avea creștere a populației, nivelul actual de construcție nu ar fi suficient pentru a acoperi deficitul. Cu toate acestea, NAR a spus că majorările de prețuri ar putea începe curând să se modereze - pe măsură ce piața imobiliară devine treptat mai echilibrată. "Chiar dacă prețul mediu al locuinței a atins un nou record, alte accelerări mari sunt improbabile," a spus Yun. "Dinamicile de ofertă și cerere se apropie de o condiție de piață echilibrată. Stocul de inventar a atins cel mai înalt nivel din ultimii patru ani."

Un catalizator mai mare ar putea apărea odată ce Rezerva Federală reduce ratele dobânzilor, lucru pe care piețele pariază că ar putea să se întâmple începând din septembrie. Când costurile de împrumut scad, ratele ipotecare ridicate tind să scadă.

Modelul este deja vizibil. Cu așteptările de reducere a ratei dobânzii în creștere, rata ipotecară pe 30 de ani a scăzut treptat de la maximele acestui an. Pentru săptămâna care s-a încheiat joi, 18 iulie, rata a fost de 6,77%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel